Home » D:News » Dictaturile militare, unul dintre pericolele expansiunii speciei noastre în spațiu

Dictaturile militare, unul dintre pericolele expansiunii speciei noastre în spațiu

Adrian Popovici 12.27.2020
Dictaturile militare, unul dintre pericolele expansiunii speciei noastre în spațiu
Experții sunt de părere că în prezent expansiunea în spațiu este realizată fără a lua în calcul consecințele politice. Credit foto: Unsplash

Experții sunt de părere că în prezent expansiunea în spațiu este realizată fără a lua în calcul consecințele politice.

Entuziasmul explorării spațiale, dus prea departe în fanatism, ar putea da naștere unui viitor dezastruos în care spațiul este controlat de un imperiu totalitar, avertizează politologul Daniel Deudney, profesor la Universitatea Johns Hopkins, SUA.

Într-o recenzie a noii cărți a lui Deudney despre aceste preocupări, lectorul catedrei de Relații Internaționale al Universității din Leicester, Bleddyn Bowen, susține că Deudney ar putea fi un mesaj pesimist, dar susține un argument convingător că explorarea spațiului prezintă mai multe amenințări care nu sunt luate în considerare pentru viitorul nostru, notează Futurism.

Următoarea frontieră: militarizarea spațiului?

Deudney avertizează împotriva militarizării sporite și a explorării și colonizării spațiului, făcută a lua în calcul eventualele consecințe sociale și politice.

„În mod provocator, argumentul lui Deudney este o intepretare particulară a expansionismului spațial ca un„ cult scump al sinuciderii ” și nu este la fel de absurd pe cât am crede”, scrie Bowen.

„Dacă oamenii nu se opresc și nu se gândesc politic la consecințele proiectelor lor pentru spațiul cosmic, umanitatea își mărește riscul de autodistrugere prin totalitarism și prin utilizarea sistemelor de arme care pot declanșa evenimente dispariție la nivel global”, adaugă acesta.

Cartea lui Deudney expune șase amenințări la adresa umanității, printre care se numără utilizarea militară a echipamentelor necesare pentru a terraforma alte lumi sau pentru a coloniza spațiul cosmic. El concluzionează că ar trebui să abandonăm orice speranță de a coloniza spațiul până când se va ajunge la pace pe Pământ și vom putea explora în mod responsabil.

Citește și:

Homo galacticus: cum va fi afectată omenirea de colonizarea spaţiului

Michel Mayor, câştigător al Premiului Nobel, este de părere că nu vom coloniza exoplanete

Terraformarea altor planete ne distrage atenţia de la problemele pe care le avem pe această planetă

Coloniile spaţiale ar putea deveni REALITATE în următorii 20 de ani