Home » D:News » Terraformarea altor planete ne distrage atenţia de la problemele pe care le avem pe această planetă

Terraformarea altor planete ne distrage atenţia de la problemele pe care le avem pe această planetă

Publicat: 28.11.2019
Kathryn Denning, profesoară a Universităţii York, argumentează că explorarea spaţială reprezintă o distragere de la problemele pe care le avem de rezolvat pe Pământ.

Ultimii ani au surprins o creştere a interesului şi a investiţiilor în industria aerospaţială, agenţiile spaţiale ale diferitelor state sau companiile private care se implică în acest domeniu fac ca perspectiva explorării spaţiale şi chiar a colonizării altor lumi să pară mult mai la îndemână. În ciuda entuziasmului manifestat de către publicul sau figuri publice precum Elon Musk sau Jeff Bezos legat de posibilitatea colonizării unei alte planete, ar trebui să nu ne distragă atenţia de la problemele reale pe are le avem de rezolvat aici pe Pământ, este de părere Kathryn Denning, conferenţiară universitară a catedrei de Antropologie a Universităţii York, Canada, citată de către Space.

Kathryn Denning are un doctorat în antropologie, domeniul de studiu în care s-a specializat fiind reprezentat de către intersecţia dintre explorarea spaţială, umanitate şi etică.

„De ce am avea nevoie pentru a crea o civilizaţie umană durabilă în sistemul solar, care ar putea fi un plan B pentru umanitate? […] Pentru orice fel de viitor previzibil, să zicem, pentru următoarele sute de ani, este nevoie de o civilizaţie funcţională şi durabilă aici (n.r. pe Pământ)”, exlică dr. Denning.

Cercetătoarea este de părere că o parte din problemă este legată de modul în care prezentăm descoperirile legate de spaţiu, acestea fiind interpretate într-o notă mult prea optimistă, cu mult peste limitele rezonabilităţii. 

„Descoperiri ştiinţifice uimitoare, de exemplu, exoplanetele, sunt cooptate în poveşti problematice despre propria noastră viaţă aici pe Pământ. Exoplanetele sunt încadrate ca o planetă B, a explicat dr. Denning. Aceasta a devenit povestea, că de aceea sunt importante exoplanetele, pentru că poate putem merge acolo când am distrus Pământul. Aceste raţionamenet ignoră importanţa ştiinţifică a studierii acestor planete extraterestre îndepărtate”, mai adaugă aceasta.

Dr. Denning argumentează că chiar şi în posibilitatea de a migra în masă de pe Terra, modul în care discuţiile au loc pe această temă este unul greşit, cercetătorii şi publicul larg nu iau în calcul problemele legate de protecţia planetară şi de efectele pe care contaminarea terestră le va avea asupra capacităţii de a determina dacă pe o altă planetă există viaţă extraterestră. De asemenea, ea argumentează că acest entuziasm pare să ignore şi pericolele la care s-ar expune viitorii exploratori şi colonizatori umani ai spaţiului.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase