Home » D:News » Cercetătorul din spatele vaccinului dezvoltat de BioNTech și Pfizer spune că poate pune capăt pandemiei

Cercetătorul din spatele vaccinului dezvoltat de BioNTech și Pfizer spune că poate pune capăt pandemiei

Cercetătorul din spatele vaccinului dezvoltat de BioNTech și Pfizer spune că poate pune capăt pandemiei
Uğur Şahin, directorul executiv al BioNTech. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.11.2020

Cercetătorul din spatele primului vaccin împotriva COVID-19 care trece de studiile clinice spune că este încrezător că produsul lui „va lovi virusul din plin” și va pune capăt pandemiei care a ținut întreaga lume ostatică în anul 2020.

Compania germană BioNTech și gigantul farmaceutic american Pfizer au anunțat printr-un comunicat de presă că vaccinul dezvoltat împreună a depășit toate așteptările în faza a treia a studiilor clinice, demonstrând o eficiență de 90% și prevenind oamenii să se îmbolnăvească.

Cu toate acestea, lipsa datelor complete de la studiile clinice în derulare au lăsat fără răspuns unele întrebări cruciale, cum ar fi dacă vaccinul este eficient și pentru cei cu infecții asimptomatice.

O metodă experimentală cunoscută drept mRNA

În primul său interviu cu o publicație britanică, directorul executiv al BioNTech, Uğur Şahin, a declarat pentru The Guardian că el este optimist. „Dacă mă întrebați dacă eu cred că putem opri pandemia cu acest vaccin, răspunsul meu este da. Eu cred că până și protecția împotriva infecțiilor simptomatice va avea un efect dramatic”, a spus Şahin.

Deși studiile clinice actuale ale vaccinului de la BioNTech și Pfizer nu vor demonstra că previne transmisia virusului, spre deosebire de simpla prevenire a oamenilor infectați să se îmbolnăvească, cercetătorul în vârstă de 55 de ani a adăugat că eficacitatea ridicată l-a determinat să presupună că vaccinul poate face asta.

BioNTech, o companie fondată în 2008 de oamenii de știință germani și cuplul căsătorit Şahin și Özlem Türeci, precum și oncologul austriac Christoph Huber, a dezvoltat vaccinul cu o metodă experimentală cunoscută drept mRNA.

„Știm acum că virusul nu se poate apăra în fața acestor mecanisme”

Cel mai eficient candidat care a apărut în urma studiilor clinice ale companiei a atacat virusul „în mai multe moduri”, a mai spus Şahin, potrivit The Guardian.

„Vaccinul împiedică COVID-19 să acceseze celulele noastre. Însă, chiar dacă virusul reușește să găsească o cale de intrare, celulele T îl atacă din plin și îl elimină. Am antrenat sistemul imunitar atât de bine încât să perfecționeze aceste două mișcări defensive. Știm acum că virusul nu se poate apăra în fața acestor mecanisme”, a precizat cercetătorul.

Totodată, Şahin a spus că speră ca cei care primesc vaccinul, administrat prin intermediul a două injecții în braț în decurs de trei săptămâni, vor fi imuni la noul coronavirus timp de cel puțin un an.

„Avem doar indicii indirecte până acum privind durata imunității. Studiile asupra pacienților COVID-19 au arătat că cei cu un răspuns imunitar puternic încă prezintă acel răspuns și după șase luni. Îmi imaginez că am putea fi în siguranță timp de cel puțin un an”, a declarat Şahin, adăugând că nu poate exclude faptul că vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să fie administrat anual.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Câți bani pot câștiga Pfizer şi BioNTech în urma producerii vaccinului anti-COVID?

Competiție între vaccinuri: Rusia susţine că Sputnik V este mai eficient decât vaccinul dezvoltat de Pfizer

Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-COVID-19 are peste 90% eficiență. „O zi mare pentru umanitate”

Rezultate promițătoare înregistrate de primul vaccin antigripal derivat din plante

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase