Home » Știință » Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-COVID-19 are peste 90% eficiență. „O zi mare pentru umanitate”

Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-COVID-19 are peste 90% eficiență. „O zi mare pentru umanitate”

Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-COVID-19 are peste 90% eficiență. „O zi mare pentru umanitate”
Credit foto: Profimedia
Publicat: 09.11.2020

Pfizer Inc a anunțat că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are o eficiență de peste 90%, susținând că este o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis mai mult de un milion de oameni și a afectat economia mondială și viața de zi cu zi.

Pfizer și BioNTech SE, partenerul său german, sunt primii producători de medicamente care au anunțat cu succes rezultatele unui studiu clinic al unui vaccin împotriva coronavirus, efectuat la scară largă.

Companiile au declarat, luni, că nu au găsit până acum probleme serioase de securitate și se așteaptă să ceară autorizație din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite luna aceasta, pentru utilizarea de urgență a vaccinului, potrivit Reuters.

Autorizația pentru utilizarea de urgență a vaccinului va fi pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani. Pentru a face acest lucru, Pfizer și BioNTech SE vor avea nevoie de două luni de date privind securitatea de la aproximativ jumătate din cei 44.000 de participanți la studiu.

Rezultatele Pfizer, extinse pentru toate vaccinurile COVID-19

Experții din domeniul sănătății au declarat că rezultatele Pfizer au fost pozitive pentru toate vaccinurile COVID-19 aflate în curs de dezvoltare, deoarece acestea arată că urmează ținta potrivită și sunt o dovadă a conceptului că boala poate fi oprită prin vaccinare.

„Astăzi este o zi minunată pentru știință și umanitate”, a spus Albert Bourla, președintele și directorul executiv al Pfizer.

„Ajungem la această etapă critică în programul nostru de dezvoltare a vaccinurilor într-un moment în care lumea are cea mai mare nevoie de el, cu rate de infecție care stabilesc noi recorduri, spitale care se apropie de supracapacitate și economii care se luptă să redeschidă”, a adăugat el.

Dacă vaccinul este autorizat, numărul de doze va fi inițial limitat și rămân multe întrebări, inclusiv pentru cât timp va oferi protecție.

Producerea vaccinului a mers în același timp cu studiul clinic, astfel că Pfizer a declarat anterior că până la finalul anului va avea până la 50 de milioane de doze, necesare pentru a vaccina 25 de milioane de oameni. Pentru 2021, Pfizer a programat să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin.

Pfizer și BioNTech au un contract în valoare de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin începând din acest an. Companiile au ajuns și la acorduri de aprovizionare cu Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada și Japonia.

Speranțe ca vaccinul împotriva COVID-19 să aibă eficiență un an

Directorul executiv al BioNTech, Ugur Sahin, a declarat pentru Reuters că este optimist că efectul de imunizare al vaccinului va dura un an, deși acest lucru nu a fost încă stabilit ca sigur.

„Această veste m-a făcut să zâmbesc cu gura până la urechi. Este o ușurare să vezi astfel de rezultate pozitive cu privire la acest vaccin și să fie de bun augur pentru vaccinurile COVID-19 în general”, a spus Peter Horby, profesor de boli infecțioase emergente la Universitatea din Oxford.

Cu toate acestea, anunțul oferă speranță că și alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare se pot dovedi eficiente.

„Datele privind eficacitate sunt cu adevarat impresionante. Acest lucru este mai bun decât am anticipat majoritatea dintre noi”, a declarat William Schaffner, expert în boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, Nashville, Tennessee. „Studiul nu a fost încă finalizat, dar cu toate acestea datele sunt foarte solide”, a adăugat el.

Președintele american Donald Trump a salutat printr-o postare pe Twitter anunțul privind eficacitatea vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech SE.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce înseamnă, de fapt, dacă un vaccin împotriva COVID-19 trece de un studiu clinic aflat în faza a treia de testare

Imunitatea celulelor T împotriva COVID-19, prezentă la adulți la șase luni de la infecția inițială

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca a produs răspuns imunitar atât la tineri, cât și la vârstnici

Soluţia pentru a creşte numărul de copii vaccinaţi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase