Home » D:News » Aterizarea extremă cu un pilot care ieșea pe fereastră chiar a avut loc

Aterizarea extremă cu un pilot care ieșea pe fereastră chiar a avut loc

Publicat: 25.11.2020

În ultima perioadă, un tweet despre un pilot care ieșea pe fereastră în timpul aterizării a devenit viral.

Internetul e un loc foarte mare, iar setea de senzațional poate face ca uneori poveștile fantastice să devină virale, una dintre aceste povești a devenit faimoasă pe Twitter. Așa cum explică un tweet, în 1990, un pilot a fost aspirat aproape complet din fereastra aeronavei, lăsându-i în urmă picioarele în interiorul avionului pentru ca alții să-l poată ține. Celălalt pilot a fost forțat să încerce o aterizare în timp ce era distras de fluxul de aer care pătrundea în cabină, precum și de faptul că colegul său aproape a fost aruncat pe fereastră.

În mod surprinzător, povestea se dovedește a fi adevărată, Pe 10 iunie 1990, zborul 5390 al British Airways urma să plece de la aeroportul Birmingham, Anglia, către aeroportul Málaga din Spania. Piloții au urmat proceduri normale și au atins o înălțime de aproximativ 5.273 metri când pasagerii au auzit un zgomot puternic venind din cabina piloților, notează IFL Science.

O eroare umană

Fără ca piloții care și-au slăbit centurile și hamurile de siguranță să știe, un manager de întreținere a făcut câteva lucrări în avion cu câteva zile mai devreme. Mecanicul a văzut pe o listă de lucrări de întreținere pentru aeronavă printre care se număra și înlocuirea geamurilor cabinei de pilotaj. În ciuda faptului că nu schimbase parbrizul de vreo doi ani, el a decis să facă această operațiune singur. El a aruncat o scurtă privire asupra manualului de întreținere pentru a-și „reîmprospăta memoria”, conform raportului oficial al filialei de investigare a accidentelor aeriene.

După cum explică raportul oficial, mecanicul a găsit șuruburile necesare comparând șuruburile vechi cu cele noi găsite în diferite sertare. Din păcate, a identificat doar cinci dintre șuruburile corecte, ceea ce a însemnat că ar fi trebuit să meargă într-o altă zonă pentru a găsi mai multe. Acest lucru  s-a întâmplat la miezul nopții, așa că, când a ajuns la dulapul care conținea șuruburile acesta era slab luminat. Rezultatul a fost că multe dintre șuruburile pe care le-a montat în avion au fost de o dimensiune mai mică decât ceea ce ar fi trebuit să fie și nu erau suficiente pentru a menține parbrizul fixat la mare altitudine.

Un incident în timpul zborului

Explozia a fost rezultatul panoului stâng al ferestrei care se desprinsese de restul avionului. Lancaster, propulsat de decompresiunea bruscă, a fost tras spre fereastră. Din fericire, genunchii i s-au blocat pe consolă.

În interiorul aeronavei, pilotul automat s-a decuplat, ceea ce însemna că acum coborau rapid, iar ușa punții de zbor fusese suflată spre interior pe panoul de control, provocând accelerarea navei pe măsură ce cobora. Copilotul Alastair Atchison a recâștigat controlul avionului, în timp ce membri suplimentari ai echipajului au intrat în cabină și au încercat să-l tragă pe Lancaster înapoi, fără succes. Mai rău, administratorul care îl ținea pe căpitan a devenit obosit și înghețat, necesitând un schimb cu un alt membru al echipajului, iar el a alunecat încă 15-20 de centimetri pe fereastră.

Fără nicio modalitate de a-l atrage, Atchison a fost forțat să aterizeze cu pilotul său atârnat pe fereastră și ținut de glezne. În mod uimitor, aterizarea a avut succes și nu au fost răniți pasagerii. Singurele leziuni suferite au fost cele ale însoțitorului de zbor care a avut vânătăi ușoare și degerături, iar pilotul care a avut fracturi osoase la brațul drept și la încheietura mâinii, un deget mare stâng rupt, vânătăi, degerături și, înțeles, o stare de șoc.

Citește și:

Un moment de istorie militară. Prima aterizare a unui avion cu reacție pe un portavion a avut loc din greșeală

Aterizare de URGENŢĂ, după ce un pilot a vărsat cafea pe panoul de control al avionului

Un adept al teoriei Pământului-plat s-a lansat într-o rachetă făcută în casă pentru a-şi dovedi teoria. A avut, însă, probleme la aterizare

Scene de coşmar pentru pasagerii unui avion în timpul unei aterizări în Amsterdam. Momentul în care trenul de aterizare cedează – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase