Cea mai mare dronă din lume, concepută pentru lansarea de sateliți, a fost dezvăluită

12 12. 2020, 19:00

This browser does not support the video element.

Cel mai mare Sistem Aerian fără pilot (Unmanned Aircraft System sau UAS) a fost dezvăluit de un start-up privat care speră să poată transporta rachete încărcate cu sateliți în atmosferă pentru a fi lansați în orbita joasă a Pământului.

Cântărind aproape 28 de tone, aeronava cu motor reactiv, numită Ravn X, este concepută pentru a fi capabilă să lanseze un satelit în spațiu la fiecare 180 de minute și a obținut contracte guvernamentale în valoare de 1 miliarde dolari pentru compania Aevum, situată în Alabama.

„Aevum reimaginează complet accesarea spațiului. Definiția actuală pentru știința rachetelor nu este suficientă pentru noi. Prin tehnologiile noastre autonome, Aevum va scurta timpul de lansare de la ani la doar câteva luni, iar atunci când clienții noștri o vor cere, chiar la minute”, a spus Jay Skylus, fondator și CEO al companiei.

Cât de reutilizabilă este momentan aeronava

Chiar și transportul încărcăturilor mici în atmosferă necesită o aeronavă îndeajuns de solidă. Ravn X are o anvergură a aripilor de 18,3 metri, o înălțime de 5,5 metri și consumă la fel de mult combustibil ca un motor standard. Ravn X va decola, va elibera încărcătura imediat ce ajunge la zona prestabilită, va ateriza pe pistă și se va întoarce în hangar, toate aceste acțiuni fiind complet autonome.

Mai mult, aeronava este 70% reutilizabilă, Aevum precizând că va ajunge la 95% în viitor.

Ce spun criticii despre noul vehicul autonom Ravn X

După debutul său de pe 3 decembrie, nu va dura mult până când Ravn X se va înălța pentru a livra prima sa încărcătura. Transportând ASLON-45, prima misiune oficială contractată de Forțele Aeriene ale SUA, Ravn X va duce la bun sfârșit prima sa livrare în al treilea trimestru din 2021, potrivit IFL Science.

Ravn X face parte din noul program al Aevum pentru lansarea de sateliți, pe care l-au numit Autonomous Launch. Implicând multiple sisteme inteligente, de la calcularea condițiilor meteorologice la pilotarea vehiculelor, Autonomous Launch are ca scop livrarea încărcăturilor destinate pentru spațiu cu un număr minim de decizii aparținând oamenilor și la o viteză mai mare decât sistemele existente. De asemenea, renunțarea la piloți umani ar înlătura complet riscul asupra vieții asociat cu intrarea în orbită.

Cu toate acestea, unii experți au comentat că Ravn X se alătura unei piețe deja suprasaturate de astfel de vehicule.

„Există o multitudine de astfel de sisteme. Nu este loc decât pentru trei sau poate cel mult cinci”, a spus Phil Smith, analist senior la Bryce Space and Technology.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Efectual Coandă, folosit pentru a propulsa o dronă

Compania General Atomics, producătoarea MQ-9 Reaper, a dezvăluit o nouă dronă. Ce capabilități are Sparrowhawk

Inginerii au creat o dronă care dă din ”aripi”

Armata SUA a folosit un tun laser pentru a distruge o dronă