Home » Lumea digitală » Cercetătorii israelieni au demonstrat cât de ușor pot fi păcălite să frâneze brusc mașinile autonome

Cercetătorii israelieni au demonstrat cât de ușor pot fi păcălite să frâneze brusc mașinile autonome

Cercetătorii israelieni au demonstrat cât de ușor pot fi păcălite să frâneze brusc mașinile autonome
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 16.10.2020

Cercetătorii în securitate din Israel au descoperit cum să păcălească mașinile autonome și să le facă să frâneze prin faptul că le arată o imagine a unui indicator de oprire pe un panou controlat digital, un truc despre care ei spun că ar putea cauza ambuteiaje sau chiar accidente rutiere.

„Atacatorul trebuie doar să amplaseze imaginea pe ceva de pe drum sau să transmită câteva cadre pe un panou digital, iar mașina va frâna sau va vira brusc, acest lucru fiind periculos. Șoferul nici nu-și va da seama. Așa că, mașina cuiva doar va reacționa, iar persoana nu va ști de ce”, a explicat Yisroel Mirsky, cercetător la Universitatea Ben Gurion.

Imaginea unui indicator de oprire trebuie afișată doar pentru o fracțiune de secundă

După cum a precizat Mirsky, cercetările oamenilor de știință s-au concentrat inițial pe imaginile care pot fi luminate pe drum pentru a declanșa sistemele mașinilor autonome să facă ceva ce nu ar trebui.

Însă, în scurt timp și-au dat seama că ar fi mult mai convenabil să acceseze panourile conectate digital. Cercetătorii au aflat, în timpul cercetărilor, că trebuie doar să afișeze imaginea unui indicator de oprire pentru o fracțiune de secundă.

Atacurile fantomă nu necesită cunoștințe speciale

Echipa a reușit să păcălească un vehicul Tesla care funcționa cu cea mai recentă versiune de autopilot a companiei lui Elon Musk. Totuși, ceea ce este mai îngrijorător este faptul că un astfel de atac cibernetic ar necesita echipament minimal și nu ar lăsa nicio dovadă în urmă, potrivit Futurism.

„Metodele anterioare lasă în urmă dovezi și necesită pregetări extrem de complicate. Astfel de atacuri fantomă pot fi făcute de la distanță și nu necesită cunoștințe speciale”, a subliniat și cercetătorul Ben Nassi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tesla Roadster a lui Elon Musk s-a apropiat de Marte. Starman este încă la volan

Autopilotul de la Tesla devine mai avansat

O mașină Tesla Model Y s-a transformat brusc în „decapotabilă”, după ce și-a pierdut acoperișul în mers

Șofer găsit de polițiști, dormind la volanul unei mașini autonome Tesla. Vehiculul „zbura” cu 150 km/h

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase