Home » D:News » Următorul portavion francez va fi alimentat cu energie nucleară

Următorul portavion francez va fi alimentat cu energie nucleară

Următorul portavion francez va fi alimentat cu energie nucleară
Sursa foto: U.S. Marine Corps, Maj. Joshua Smith/ Wikimedia
Publicat: 12.12.2020

Portavionul francez de următoare generație va fi alimentat cu energie nucleară și va înlocui nava amiral a flotei naționale, Charles de Gaulle, în 2038, a declarat președintele Emmanuel Macron, citat de Reuters.

A 11-a navă de acest tip din istoria marinei franceze va fi construită de contractorul Naval Group și va fi echipată cu noul sistem electromagnetic de lansare a aeronavelor dezvoltat de compania americană General Atomics, au declarat oficialii francezi.

Transportatorul va avea 300 de metri lungime și o greutate de 75.000 de tone, și va putea transporta până la 30 de avioane de luptă Rafale sau avioanele care vor înlocui actualele Dassault, în curs de dezvoltare de către Franța, Germania și Spania.

Singura putere nucleară a Europei continentală

Armata franceză a optat inițial pentru o navă cu propulsie convențională, dar a ales ulterior propulsia nucleară, în ciuda costurilor mai mari de construcție, din motive tehnice și strategice.

„În afara viitorului strategic, statutul nostru de mare putere se leagă de industria nucleară”, a spus Macron în timpul unei vizite la un producător de componente din sectorul nuclear.

Franța este singura putere nucleară a Europei continentală. Și Marea Britanie este putere nucleară, deși relația sa cu Uniunea Europeană rămâne incertă după 1 ianuarie.

Statul francez va investi un miliard de euro în prima fază de dezvoltare care se va încheia în 2025, a declarat Ministerul Forțelor Armate. Oficialii ministerului au refuzat să comenteze rapoartele mass-media care spun că nava ar putea costa peste 5 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

„Cea mai mare navă de război construită vreodată în Franța”

„Naval Group este foarte mândru să construiască cea mai mare navă de război construită vreodată în Franța”, a declarat într-un comunicat CEO-ul companiei, Pierre Eric Pommelet.

De la lansarea portavionului Charles de Gaulle au fost puse în funcțiune alte trei portavioane occidentale, inclusiv USS Gerald R. Ford al marinei americane și HMS Queen Elizabeth al marinei britanice, care au costat aproximativ 4,03 miliarde de dolari.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase