Home » D:News » Wikipedia a lansat un set de reguli globale de conduită pentru a combate abuzurile

Wikipedia a lansat un set de reguli globale de conduită pentru a combate abuzurile

Wikipedia a lansat un set de reguli globale de conduită pentru a combate abuzurile
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 03.02.2021

Fundația care operează Wikipedia a lansat primul său cod global de conduită, încercând să răspundă criticilor că nu a reușit să combată hărțuirea și că suferă de o lipsă de diversitate, relatează Reuters.

„Trebuie să fim mult mai incluzivi”, a spus María Sefidari, președintele consiliului de administrație al Fundației Wikimedia. „Ne lipsesc multe voci, ne lipsesc femeile, ne lipsesc grupurile marginalizate”.

Spre deosebire de Facebook Inc și Twitter Inc, care adoptă mai multe abordări pentru moderarea conținutului, enciclopedia online, care a împlinit 20 de ani luna trecută, se bazează în mare măsură pe voluntari neplătiți pentru a rezolva problemele legate de comportamentul utilizatorilor.

„A existat un proces de schimbare în toate comunitățile”

Wikimedia a declarat că peste 1.500 de voluntari Wikipedia de pe cinci continente și 30 de limbi au participat la crearea noilor reguli, după ce consiliul de administrație a votat în mai anul trecut dezvoltarea de noi standarde.

„A existat un proces de schimbare în toate comunitățile”, a declarat Katherine Maher, directorul executiv al Fundației Wikimedia, într-un interviu acordat Reuters. „A fost nevoie de timp pentru a obține sprijinul necesar pentru a face consultări pentru ca oamenii să înțeleagă de ce aceasta este o prioritate.”

230.000 de editori voluntari lucrează la articolele Wikipedia

Noul cod de conduită interzice hărțuirea pe și în afara site-ului, interzicând comportamente precum discursurile ce incită la ură, utilizarea insultelor, stereotipurilor sau atacurilor bazate pe caracteristici personale, precum și amenințărilor de violență fizică sau urmărirea cuiva pentru a-i critica munca.

De asemenea, codul interzice introducerea deliberată a informațiilor false sau părtinitoare în conținut.

Wikipedia are 230.000 de editori voluntari care lucrează la articole din mai multe surse și peste 3.500 de „administratori” care pot bloca conturi sau pot restricționa modificările pe anumite pagini. Uneori, reclamațiile sunt analizate de grupuri de utilizatori aleși de comunitate, potrivit Mediafax.

Mica echipă de „încredere și siguranță”

Maher a spus că vor fi derulate programe de instruire pentru comunitățile și grupurile de lucru.

Wikimedia nu are planuri imediate în a-și consolida mica echipă de „încredere și siguranță”, un grup de aproximativ o duzină de angajați care acționează în prezent în probleme urgente, cum ar fi amenințările cu moartea sau schimbul de informații private ale oamenilor, a spus ea.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase