Home » D:News » Beijingul speră ca UE să fie „independentă”, după ce Joe Biden a anunțat o „competiție extremă” între SUA și China

Beijingul speră ca UE să fie „independentă”, după ce Joe Biden a anunțat o „competiție extremă” între SUA și China

Publicat: 10.02.2021
Beijingul speră ca UE să fie „independentă”, după ce Joe Biden a anunțat o „competiție extremă” între SUA și China
Xi Jinping, președintele Chinei. Credit foto: Shutterstock

Administraţia de la Beijing a exprimat speranţa că Uniunea Europeană va fi „independentă şi autonomă”, în contextul în care noul președinte al Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat că va contracara China printr-o „competiţie extremă”.

Joseph Biden a declarat, într-un interviu acordat CBS News, că preşedintele Chinei, Xi Jinping, este „foarte inteligent şi foarte dur”. „Nu are şi nu spun acest lucru ca o critică, doar că este realitatea, nu are nicio trăsătură democratică”, a afirmat Biden.

„Problema este, i-am spus acest lucru de-a lungul timpului, că nu trebuie să avem un conflict. Dar va fi o competiţie extremă. Şi nu va fi în modul ştiut de el, dat fiind că transmite şi el semnale. Nu am de gând să procedez cum a făcut Donald Trump. Ne vom concentra pe reglementările internaţionale”, a spus Joe Biden, conform site-ului Politico.com.

„Donald Trump a avut dreptate în privinţa abordării dure faţă de China”

La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat într-un interviu acordat CNN că fostul preşedinte Donald Trump „a avut dreptate în privinţa abordării dure faţă de China„. „A fost un lucru corect. Modul în care a făcut acest lucru, din punctul meu de vedere, a fost greşit, dar principiul de bază a fost corect. Iar noi ce ar trebui să facem? Trebuie să abordăm China dintr-o poziţie de forţă”, a afirmat Antony Blinken, potrivit Mediafax.

În acest context, Administraţia Chinei a exprimat speranţa că Uniunea Europeană va fi „independentă şi autonomă”.

„Acordul complet de investiţii China-UE este un bun exemplu”

„Atât timp cât China şi Uniunea Europeană adoptă politici în mod independent şi autonom din perspectiva intereselor comune, vor fi realizări mari. Acordul complet de investiţii China-UE este un bun exemplu”, a declarat Wang Yi, ministrul chinez de Externe, conform site-ului Politico.eu.