Home » Cultură » 10 lucruri bizare interzise în China

10 lucruri bizare interzise în China

Publicat: 31.01.2021

Astăzi vă explicăm care sunt cele 10 lucruri bizare interzise în prezent în China. China a devenit, în prezent, o republică totalitară, care își folosește superioritatea tehnologică pentru controlul populației. Partidul Comunist se teme de o revoltă a cetățenilor, așa că a introdus un sistem social complex care poate restrânge drepturile oamenilor folosind un sistem care acordă un punctaj în funcție de niște criterii alese de conducerea țării.

La cea mai mică greșeală, ți se reduc punctele acordate și, în consecință, și lucrurile de care poți beneficia. Însă, autoritățile chineze nu s-au oprit aici și au început să interzică și niște acțiuni, obiecte sau activități care par bizare, dar sunt considerate periculoase pentru sistem. Acest top include doar o parte dintre acestea.

10. Fantomele și călătoriile în timp – 10 lucruri bizare interzise în China

Cetățenii chinezi nu au voie să urmărească filme cu fantome sau fenomene paranormale. Pelicule precum Pirații din Caraibe sau Vânătorii de Fantome au intrat în această categorie. Alte filme au avut titlul schimbat, special pentru piața chineză, informează ListVerse.

9. Numele ciudate de companii

În anul 2017, Compania de Stat pentru Administrarea Industriei și Comerțului a anunțat că nu va mai permite ca firmele să își aleagă nume considerate bizare, jignitoare sau formate din fraze prea lungi. Cei care doresc să își pornească o afacere trebuie să aleagă cu grijă denumiri care să nu se refere la subiecte sensibile pentru conducerea țării. Printre acestea se numără și nume care ar putea include ceva legat de Falun Gong, un grup religios ai căror membri sunt persecutați de partidul chinez.

8. Harrison Ford – 10 lucruri bizare interzise în China

Marele actor american este interzis în China din cauza opiniilor pe care le-a exprimat public, despre independența Tibetului. În anul 1951, chinezii au invadat această zonă, forțându-l pe Dalai Lama să cedeze drepturile de lider. Acest eveniment istoric este criticat și în ziua de astăzi. Opiniile politice ale lui Harrison Ford au fost puternic influențate de fosta sa soție, Melissa Marthison.

Scenarista a lucrat pentru filmul Kundun, produs de Disney în anul 1997. Acesta avea ca subiect chiar viața celui de-al 14-lea Dalai Lama și a stârnit revota chinezilor. Mathison și Martin Scorsese au primit ulterior interdicția de a mai intra în țară, iar Disney a transmis public scuze prietenilor chinezi, după ce partidul comunist a decis să interzică orice produs al companiei.

7. Taxiurile cu geamul deschis, porumbeii și mingile de ping pong

In anul 2012, au apărut imagini în care mașinile taximetriștilor chinezi aveau scoase mânerele folosite pentru deschiderea manuală a geamurilor. Mai mult decât atât, clienții erau obligați să semneze niște hârtii, prin care își luau obligația de a ține le ține închise. De asemenea, statul le-a cerut șoferilor să aibă grijă și la baloane sau mingi de ping pong, care ar putea include mesaje secrete, împotriva Partidului Comunist.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Armele cu potențial letal, precum cuțitele de bucătărie sau ascuțitorile au fost scoase din magazine pe tot teritoriul țării. Cetățenii care dețineau porumbei au aflat că nu le mai pot lăsa să zboare libere, pentru că liderii se temeau că pot fi folosiți de către cei care se revoltă pe ascuns împotriva comuniștilor.

6. Jocurile care simulează o pandemie – 10 lucruri bizare interzise în China

În plin vârf al pandemiei de coronavirus, un joc de mobil numit Plague Inc. a devenit un hit în China și în Statele Unite. Fusese lansat inițial în anul 2012, dar anul trecut le-a atras atenția celor care se ocupă de cenzură în această țară. Mulți se așteptau la asta, mai ales după ce Partidul Comunist Chinez a fost acuzat că a raportat doar o mică parte din decesele cauzate de coronavirus.

5. South Park

În caz că nu știați, vă spunem acum: personajul Winnie the Pooh este interzis în China, iar totul a început din anul 2013. La acea vreme, președintele chinez a fost comparat în mediul online cu celebrul personaj de desene animate. Creatorii serialului animat South Park au folosit acest lucru pentru a lua în derâdere acea decizie a liderului comunist. Așa că acum cetățenii nu mai pot urmări faimoasa serie.

4. Semnificația religioasă a Crăciunului

Această sărbătoare s-a transformat într-o afacere în China. Magazinele o folosesc pentru a-și crește vânzările. Decorațiunile sunt peste tot, dar nu mai ai voie să respecți tradițiile religioase legate de această perioadă a anului. Comuniștii au demolat numeroase clădiri în care se strângeau credincioșii, au închis în penitenciar liderii cultelor și au refăcut textele religioase. Profesorii din școli au fost avertizați să nu îi învețe pe cei mici despre semnificația Crăciunului.

3. Imagini cu umbrele sau iasomie – 10 lucruri bizare interzise în China

Partidul Comunist nu acceptă simbolurile care duc cu gândul la luptă și rezistență. A angajat milioane de oameni care se ocupă cu cenzura unor astfel de imagini pe internet. „Revoluția de iasomie” este un eveniment care le dă fiori reci liderilor chinezi. Orice referință, chiar și o banală fotografie cu floarea respectivă, este considerată periculoasă pentru sistem. Pozele cu umbrele sunt asociate cu revoltele din Hong Kong.

2. Jocurile de cuvinte

Unii cetățeni se folosesc de ele pentru a transmite niște mesaje jignitoare la adresa liderilor comuniști.

1. Mâncatul erotic al bananelor

Producția și distribuirea de filme porno este deja ilegală în China. Cei care încalcă această regulă riscă să fie condamnați pe viață. Însă, începând cu anul 2016, Ministrul Culturii a criticat în termeni duri platformele de streaming online, considerând că sunt un mediu periculos, folosit de multe persoane pentru transmiterea de conținut erotic. Așa a apărut o nouă interdicție: femeile care le folosesc nu pot purta fuste scurte sau dresuri. De asemenea, nu pot mânca o banană într-un mod erotic. Recunoașterea facială este utilizată pentru cei care încalcă legea.

Vă invităm să citiți și:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase