Home » D:News » Erupția unui vulcan din apropiere de capitala Islandei, atracție irezistibilă pentru zeci de turiști

Erupția unui vulcan din apropiere de capitala Islandei, atracție irezistibilă pentru zeci de turiști

Publicat: 25.03.2021

După un somn de 900 de ani, vulcanul Fagradalsfjall din Islanda a erupt recent. Vulcanul este situat la 40 de kilometri de Reykjavik și a atras zeci de turiști foarte curioși să vadă râurile de lavă. 

Un vizitator îndrăzneț a trimis o dronă deasupra râului fierbinte de lavă și până la gura vulcanului. Erupția a avut loc după trei săptămâni de activitate seismică intensă în zonă, timp în care insula a înregistrat peste 50.000 de cutremure. Vulcanul a început să scuipe cu lavă vineri, 19 martie.

„Este absolut umitor. Miroase destul de urât. Pentru mine, ceea ce m-a suprins au fost nuanțele de portocaliu care au fost mult mai accentuate decât m-aș fi așteptat”, a spus Ulvar Kari Johannsson, un inginer în vârstă de 21 de ani.

Zeci de oameni au venit să vadă erupția. Unii s-au avântat chiar prea aproape de râurile de lavă, în timp ce alții au încercat să desfășoare tot felul de experimente. Cineva a încercat chiar să-și prepare micul dejun cu lava care curgea în zonă.

Erupția vulcanului Fagradalsfjall nu este așteptată să prezinte vreun pericol

„Erupția este considerată mică la acest stadiu și activitatea vulcanică s-a redus deja”, a transmis Agenția Meteorologică din Islanda (IMO) printr-un comunicat de presă. Fisura din care iese lava are o lățime de până la 700 metri, potrivit IMO.

Deși Aeroportul Internațional Keflavik și orașul Grindavik sunt doar la câțiva kilometri depărtare, erupția vulcanului nu este așteptată să prezinte vreun pericol. Asta pentru că erupțiile vulcanice din regiune sunt numite erupții efuzive, ceea ce înseamnă că lava iese din pământ la o rată destul de stabilă. Astfel, lava nu se acumulează și explodează, la fel ca în cazul erupției vulcanului Eyjafjallajökull din 2010.

Islanda este cunoscută pentru activitatea sa vulcanică

Cel mai mare pericol al acestor tipuri de erupții vulcanice îl reprezintă gazele emise, mai ales dioxidul de sulf, care poate fi fatal în cantități mari. Deși IMO a transmis că nu se așteaptă ca poluarea de pe urma erupției să aibă efecte nocive asupra sănătății, meteorologii au sfătuit locuitorii din apropiere să-și țină geamurile de la locuințe închise, potrivit Live Science.

Islanda este cunoscută pentru activitatea sa vulcanică, având 32 de sisteme vulcanice active. Asta pentru că insula este situată deasupra Dorsalei Atlantice, care s-a format în urma unei fisuri uriașe pe fundul marin. Dorsala Atlantică separă placa eurasiatică de placa Americii de Nord în Atlanticul de Nord. Cele două plăci se lovesc una de cealaltă în timp ce se deplasează în direcții opuse. Tocmai această mișcare poate cauza cutremure și cantități vaste de magmă să ajungă la suprafață.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vulcanul Etna a erupt din nou. Este cea mai semnificativă din ultimii ani

Un „vulcan de gheață” cu o înălțime de peste 13 metri a apărut pe o câmpie din Kazahstan

Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt

Un mic grup de insule din Alaska ar putea fi, de fapt, un supervulcan

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase