Home » Natură » Oceanul Atlantic se mărește în fiecare an. Un nou studiu ajută oamenii de știință să explice fenomenul misterios

Oceanul Atlantic se mărește în fiecare an. Un nou studiu ajută oamenii de știință să explice fenomenul misterios

Publicat: 04.02.2021

Oceanele lumii nu sunt atât de egale pe cât am crede. Oamenii de știință estimează că Oceanul Atlantic crește în fiecare an cu câțiva centimetri, iar în același timp Oceanul Pacific se scufundă.

Această schimbare lentă a oceanelor este cauzată de mișcarea continuă a plăcilor tectonice ale Pământului, pe măsură ce plăcile de sub Americi se desprind de cele de sub Europa și Africa. Forțele geofizice care stau la baza acestui fenomen rămân deocamdată necunoscute, însă cercetătorii ar fi identificat un factor contribuitor important.

Într-un nou studiu, oamenii de știință au sugerat că, de fapt, formațiunile muntoase care apar de-a lungul fundul marin între plăcile tectonice ar putea fi mult mai implicate în transferul de material dintre mantaua superioară și cea inferioară de sub scoarța Terrei decât am fi crezut până acum.

Ce au arătat rezultatele studiului

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au amplasat o „flotă” de 39 de seismometre pe fundul Oceanului Atlantic pentru a monitoriza mișcările de sub Dorsala Atlantică, cel mai lung lanț muntos submarin din lume, care separă Europa și Africa de Americi.

Rezultatele au sugerat că ascensiunile materialului chimic nu sunt limitate doar la adâncimile superficiale din Dorsala Atlantică, ci pot apărea în cele mai adânci locuri ale zonei de tranziție, astfel indicând că materialul din mantaua inferioară se ridică.

„Observațiile indică faptul că transferul de material de la mantaua inferioară la cea superioară, continuu sau întrerupt, este legat de Dorsala Atlantică”, au explicat cercetătorii.

„Cercetările noastre dezmint ipotezele anterioare”

Deși oamenii de știință știau deja că formațiunile muntoase din ocean contribuie la fenomenul extinderii fundului marin, noile descoperiri arată că procesele generale implicate provin de la o adâncime mult mai mare decât s-a crezut anterior și pot să apară chiar și în regiunile fundului marin care nu au fost marcate de subducția plăcilor, potrivit Science Alert.

„Cercetările noastre dezmint ipotezele anterioare care spuneau că lanțurile muntoase submarine joacă un rol pasiv în tectonica plăcilor. De fapt, rezultatele sugerează că în locuri precum Atlanticul de Mijloc formațiunile muntoase joacă un rol important în distanțarea plăcilor nou-formate”, a  explicat Mike Kendall, autor senior al studiului și geofizician la Universitatea Oxford.

Vă mai recomandăm să citiți și:

28.000 de rațe de cauciuc au fost luate de curenții oceanici

Serpent D’Océan, uriașul schelet de șarpe rămas blocat pe malul râului Loara din Franța

Acidificarea oceanelor poate face ca unele specii să strălucească mai intens

„Orașele din adâncurile” Oceanului Atlantic, mai puțin cunoscute decât suprafața planetei Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase