Home » D:News » Ora de vară 2021. Când trebuie să dăm ceasurile înainte cu o oră

Ora de vară 2021. Când trebuie să dăm ceasurile înainte cu o oră

Ora de vară 2021. Când trebuie să dăm ceasurile înainte cu o oră
Ora de vară 2021 are loc în ultimul weekend din martie. Credit foto: Shutterstock
Publicat: 26.03.2021

În ultimul weekend din luna martie trecem la ora de vară 2021 (27 spre 28 martie). Acesta este momentul în care trebuie să dăm ceasurile înainte cu o oră.

În această perioadă, diferența dintre ora oficială a României și timpul universal coordonat (UTC) va fi de trei ore, spre deosebire de două ore în timpul orei de iarnă.

Trecerea la ora de vară 2021 are loc la o săptămână după echinocțiul de primăvară, care anul acesta a avut loc la ora 11:37 în ziua de 20 martie. În timpul echinocțiului de primăvară, ziua a fost egală cu noaptea. Astfel, după echinocțiu, ziua a început să crească și noaptea să scadă. Durata luminii naturală va continua să crească în timpul zilei până la solsțiul de vară 2021.

Când are loc ora de vară 2021?

Trecerea la ora de vară 2021 are loc în ultimul weekend din luna martie. În noaptea de 27 spre 28 martie 2021, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Astfel, putem spune că „vom dormi mai puțin”. De asemenea, ziua de 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi din an, având din punct de vedere teoretic doar 23 de ore.

Trecerea la ora de vară și la cea de iarnă necesită ajustarea cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și iarnă. La ora de vară, ceasurile sunt date înainte cu o oră (ora 3:00 de vine ora 4:00), iar la ora de iarnă ceasurile sunt date înapoi cu oră (ora 4:00 devine ora 3:00).

De ce a fost introdusă ora de vară?

Totuși, ora de iarnă este ora legală oficială standard.

Ora de vară a fost, de fapt, o necesitate pe timp de război, mai exact în timpul Primului Război Mondial. Primele țări care au introdus ora de vară au fost Germania și Austro-Ungaria. Sistemul a fost introdus la data de 30 aprilie 1916 și a avut ca scop economisirea rezervelor de cărbune necesare pe timp de război.

Ce credea Regina Maria despre trecerea la ora de vară?

În România, ora de vară a fost introdusă în 1917. „De azi se schimbă ora. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială”, scria la acea vreme Regina Maria în jurnalul său.

Odată cu sfârșitul războiului s-a renunțat la ora de vară, însă practica a fost reintrodusă în anul 1932, din aceleași motive economice. Începând cu 1943, practica trecerii la ora de vară a fost din nou suspendată. Trecerea la ora de vară a fost reintrodusă în țara noastră în anul 1979.

De ce se dorește renunțarea la ora de vară?

Totuși, în anii recenți, multe țări din lume au început să pună la îndoială trecerea la ora de vară. Parlamentul European a votat în 2019 renunțarea la ora de vară după anul 2021, astfel că națiunile Uniunii Europene vor trebui să decidă dacă vor rămâne la ora de vară sau la ora oficială standard. În România, Guvernul nu a luat încă o decizie, însă mulți dintre politicieni susțin renunțarea la ora de vară.

Există multe motive pentru care se dorește renunțarea la ora de vară. În anii recenți, numeroase studii au arătat că trecerea la ora de vară are diverse efecte nocive asupra sănătății umane, de la insomnii până la afecțiuni cardiovasculare. Totodată, un studiu din 2014 a descoperit o creștere de 6,3% în numărul de accidente rutiere mortale în zilele după trecerea la ora de vară. Cercetătorii au aflat că ora de vară perturbă tiparele de somn și modifică relația dintre timpul solar și cel arătat de ceasuri. Astfel, șoferii trebuie să se adapteze la dimineți mai întunecate și seri mai luminoase.

Nu știm când și ce versiune de renunțare la această practică va fi adoptată în România, până atunci, nu uitați că sâmbătă noaptea, 27 spre 28 martie 2021, trecem la ora de vară.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De când nu se va mai schimba ora?

Echinocțiul de primăvară. Ce înseamnă și de ce are loc

Unul dintre motivele pentru care egiptenii antici au construit Sfinxul, dezvăluit prin Echinocţiu

O cantitate uriașă de polen rămâne în atmosferă după ploile de primăvară

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase