Home » D:News » Plămânii Declic, care se înnegresc din cauza poluării, montați în fața Guvernului timp de o lună

Plămânii Declic, care se înnegresc din cauza poluării, montați în fața Guvernului timp de o lună

Plămânii Declic, care se înnegresc din cauza poluării, montați în fața Guvernului timp de o lună
Sursa foto: Declic Facebook
Publicat: 29.03.2021

Comunitatea Declic a montat în București o instalație unică în România: plămâni supradimensionați care simulează respirația umană și, întocmai precum plămânii naturali, se înnegresc în timp din cauza poluării

Panoul, montat în Piața Victoriei, chiar în fața Guvernului, arată în timp real nivelul poluării din aer, iar plămânii înalți de 1,6 metri, construiți din filtre speciale pentru a imita cât mai aproape de realitate structura plămânilor umani, se vor înnegri în timp, pe măsură ce poluarea crește, anunță Declic.

Acțiunea face parte din campania „Aer pentru viață”, prin care Declic cere Ministerului Mediului instalarea de stații performante de monitorizare a calității aerului, pentru a vedea de unde vine poluarea masivă.

Aerul pe care îl respiră bucureștenii generează astm, are efecte cancerigene

Plămânii se vor înnegri chiar sub ochii membrilor Guvernului, aici, în Piața Victoriei. În această dimineață, senzorul Declic înregistra un indice de calitate a aerului de 150, de 3 ori peste limita maximă admisă. Sperăm ca, atunci când vor vedea valorile înregistrate de senzor și cum plămânii devin negri, ministrul Mediului și premierul să înceapă să ia măsuri eficiente pentru reducerea poluării”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Alături de mai mulți membri Declic, la lansare au participat și medicul pneumolog Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta”, și profesor doctor pneumolog Florin Mihălțan, care au explicat, cu argumente științifice, cât de gravă este poluarea pentru sănătate.

„Din păcate, aerul pe care îl respiră bucureștenii nu este tocmai cel mai sănătos. Este un aer cu foarte multe pulberi, cu foarte multe substanțe care sunt dăunătoare și toxice plămânului. Generează astm, are efecte cancerigene. Poate să apară și un cancer pulmonar după expuneri repetitive. Pentru noi, pneumologii, poluarea este al doilea factor de risc după tabagism”, a declarat profesor doctor pneumolog Florin Mihălțan, potrivit Mediafax.

Un fenomen pe care nu îl percepem în mod acut

Și managerul spitalului „Marius Nasta”, doctor pneumolog Beatrice Mahler, a avertizat asupra pericolului aerului toxic: „Chiar dacă poluarea este un fenomen pe care nu îl percepem în mod acut, din datele statistice înregistrate la Institutul Marius Nasta, pacienții cu afecțiuni respiratorii care trăiesc în București au nevoie de consulturi multiple, pentru că acutizările sunt mult mai frecvente în cazul lor. A crescut numărul pacienților diagnosticați cu astm bronșic, iar pacienții cu patologie pulmonară cronică au necesitat spitalizări în perioadele în care nivelul de poluare era crescut. Din păcate, nici în locuințe nu suntem feriți de poluare”.

Instalația cu plămâni care respiră va rămâne montată în Piața Victoriei timp de 30 zile, perioadă în care bucureștenii vor vedea direct efectele poluării aerului asupra propriilor plămâni.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase