Home » Știință » O femeie a murit după ce a primit un transplant de plămâni infectați cu COVID-19

O femeie a murit după ce a primit un transplant de plămâni infectați cu COVID-19

Publicat: 25.02.2021
O femeie a murit după ce a primit un transplant de plămâni infectați cu COVID-19
Sursa foto: Unsplash

O femeie din statul american Michigan a murit din cauza COVID-19, la două luni după ce a primit un transplant dublu de plămâni de la un donator care fusese infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Femeia, care suferea de bronhopneumopatie obstructivă cronică, a contractat virusul după ce a primit un transplant de plămâni la Spitalul Universitar Ann Arbor din Michigan . La trei zile după intervenția chirurgicală, femeia a început să prezinte simptome de COVID-19, inclusiv febră și probleme respiratorii. După testare, medicii au descoperit că femeia avea COVID-19.

Deși medicii au tratat-o cu Remdesivir și plasma sanguină, starea pacientei s-a deteriorat rapid și a murit la 61 de zile de la transplant. Medicul care a manevrat plămânii s-a infectat și el cu virusul SARS-CoV-2, însă s-a recuperat.

„Cu siguranță, nu am fi folosit plămânii dacă am fi avut un test pozitiv la COVID-19”

Plămânii donați au provenit de la o femeie care a suferit leziuni cerebrale severe în urma unui accident rutier. Familia femeii au spus că nu avea simptome de COVID-19 și nu călătorise recent. Mostrele colectate de la donator au arătat inițial rezultate negative la testul pentru COVID-19.

Apoi, medicii au analizat o mostră extrasă din plămânii donatorului și au descoperit că a arătat rezultat pozitiv la test pentru coronavirus, potrivit raportului de caz publicat în American Journal of Transplantation.

„Cu siguranță, nu am fi folosit plămânii dacă am fi avut un test pozitiv la COVID-19. Am făcut toate testele pe care le putem face și pe care le facem de obicei”, a spus dr. Daniel Kaul, director al serviciului de transplant și unul dintre autorii studiului de caz, potrivit Futurism.

„Riscurile refuzului unui transplant sunt catastrofale”

În ciuda incidentului, transmiterea virusurilor între organe de la donatori și beneficiari rămâne incredibil de rară și apare la mai puțin de 1% dintre toate transplanturile.

„Riscurile refuzului unui transplant sunt catastrofale. Nu cred că pacienții ar trebui să se teamă de procesul de transplant”, a spus dr. David Klassen.

De fapt, acest incident reprezentă singurul caz confirmat de COVID-19 transmis de la donator la beneficiar din aproape 40.000 de transplanturi desfășurate în 2020.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Câinii ar putea detecta COVID-19 mai bine decât testele actuale

Fujifilm reia studiul pentru antiviralul Favipiravir, în încercarea de a trata COVID-19

Noi imagini tulburătoare arată cum inundă COVID-19 celulele plămânilor

Un experiment a arătat că plămânii umani deteriorați pot fi reparați dacă sunt conectați la porci

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase