Home » D:News » Un raport comun OMS-China exclude scăparea COVID-19 din laborator

Un raport comun OMS-China exclude scăparea COVID-19 din laborator

Publicat: 30.03.2021

Un raport comun întocmit de OMS și China privind originile COVID-19 arată că coronavirusul SRAS-COV-2 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni printr-un alt animal și că o scurgere din laborator a fost o cauză „extrem de puțin probabilă”.

Rezultatele studiului privind originea COVID-19 se potrivesc cu ceea ce au spus oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în trecut, după vizia efectuată în China în ianuarie-februarie 2021.

Multe întrebări rămân însă fără răspuns, iar echipa a propus cercetări suplimentare în fiecare domeniu, cu excepția ipotezei că coronavirusul care provoacă COVID-19 ar fi scăpat din laborator, arată Reuters citând o ciornă a studiului pe care a obținut-o Associated Press.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreysus, a recunoscut primirea raportului de la experții independenți, dar a refuzat să ofere detalii, spunând doar: „Toate ipotezele sunt pe masă și justifică studii complete și suplimentare”.

Germania salută cooperarea Chinei, în timp ce SUA vrea un studiu „bazat pe știință”

Raportul de 400 de pagini, întocmit de echipa  Organizației Mondiale a Sănătății care a derulat o misiune în orașul Wuhan din centrul Chinei, unde virusul a fost declarat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019, urmează să fie emis marți după ce diplomații din cele 194 de state membre ale OMS sunt informați despre descoperiri, a precizat Tedros.

Ministrul german pentru dezvoltare internațională, Gerd Mueller, a salutat cooperarea Chinei în realizarea anchetei.

Statele Unite se așteaptă ca ancheta condusă de OMS să realizeze un studiu mai aprofundat al virusului SARS-CoV-2, incluzând probabil o altă vizită în China, după cum a declarat săptămâna trecută un înalt oficial american. El spera că noua cercetare va fi „bazată pe știință”.

Cercetarea originii coronavirusului și a infecției COVID-19 a fost afectată de întârzieri, îngrijorări privind accesul la informații și certurile dintre Beijing și Washington, administrația fostului președinte american Donald Trump acuzând China că a ascuns inițial amploarea epidemiei devenită pandemie.

Vă recomandăm să citiți și:

China a înregistrat câștiguri uriașe din vânzarea măștilor împotriva COVID-19

Unii oficiali germani spun că vaccinurile împotriva COVID-19 din Rusia şi China ar trebui analizate și de autoritățile europene

China încearcă să schimbe povestea originii noului coronavirus. De unde susține că ar proveni COVID-19

Cât de mult a câștigat industria jocurilor video în urma pandemiei de COVID-19

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase