Home » Stiinta » Care este originea COVID-19? OMS crede că știe de unde a provenit coronavirusul

Care este originea COVID-19? OMS crede că știe de unde a provenit coronavirusul

Ioana Matei 03.19.2021
Care este originea COVID-19? OMS crede că știe de unde a provenit coronavirusul
Sursa foto: Shutterstock

După o investigație care a durat luni bune, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a concluzionat că fermele de animale sălbatice din China sunt cea mai probabilă cauză a pandemiei de COVID-19.

Aceste ferme de animale sălbatice, multe dintre ele fiind situate în provincia Yunnan din sudul Chinei, furnizau cel mai probabil animale la vânzătorii din Piața de Fructe de Mare Huanan din Wuhan, acolo unde primele cazuri de COVID-19 au fost descoperite, a spus Peter Daszak, membru al misiunii OMS în China. Unele dintre acele animale sălbatice ar fi putut fi infectate cu SARS-CoV-2 de la liliecii din regiune.

OMS este așteptată să publice concluziile sale într-un raport în următoarele săptămâni.

O frenezie de teorii conspiraționiste despre originea COVID-19

În ianuarie, o echipă de experți OMS a călătorit în China pentru a afla cum a început pandemia care acum a infectat peste 120 de milioane și a ucis 2,6 milioane de oameni din lume. O frenezie de teorii conspiraționiste despre originea COVID-19 s-a răspândit în ultimele luni. Unii susțin chiar și că virusul a „scăpat” cumva dintr-un laborator din Wuhan. Anul trecut, OMS a respins această explicație.

În general, părerea oamenilor de știință este că noul coronavirus circula prin lilieci și a trecut la oameni, cel mai probabil printr-o specie intermediară. Asta este exact ce a concluzionat și Ancheta OMS. Virusul a trecut de la liliecii din sudul Chinei la animalele sălbatice de la ferme, iar apoi la oameni.

Guvernul Chinei a trimis instrucțiuni fermierilor despre cum să îngroape, ucidă sau să ardă animalele exotice

Fermele de animale sălbatice fac parte dintr-un proiect al Guvernului Chinei care a început în urmă cu 20 de ani. Campania are ca scop ajutarea populațiilor rurale și eliminarea discrepanțelor dintre mediile rurale și urbane.

„Iau animale exotice, precum pangolini, zibete, porci spinoși, enoți și șobolani de bambus, iar apoi îi împerechează în captivitate”, a spus Daszak.

Însă, în luna februarie 2020, China a închis acele ferme, cel mai probabil pentru că Guvernul a crezut că fac parte din calea de transmitere de la lilieci la oameni, a spus Daszak. Guvernul a trimis instrucțiuni fermierilor despre cum să îngroape, ucidă sau să ardă animalele într-un mod care să nu răspândească mai departe coronavirusul.

Multe dintre ferme împerechează animale care pot fi purtătoare de coronavirusuri

Multe dintre aceste ferme împerechează animale care pot fi purtătoare de coronavirusuri, inclusiv zibete, pisici și pangolini. Majoritatea sunt situate în sau aproape de provincia Yunnan, acolo unde oamenii de știință au descoperit anterior în virus la lilieci care era 96% similar cu SARS-CoV-2. OMS nu știe încă ce animal a purtat virusul de la lilieci la oameni, potrivit Live Science.

„Eu cred că SARS-CoV-2 a ajuns la oameni în China de Sud. Așa se pare”, a precizat Daszak. OMS a descoperit dovezi că aceste ferme furnizau animale sălbatice vânzătorilor de la Piața de Fructe de Mare Huanan din Wuhan.

„China a închis acea rută dintr-un motiv”, a explicat Daszak. Autoritățile chineze au crezut cel mai probabil că acea rută era cea mai probabilă cale de transmitere, iar asta va concluziona și raportul OMS, a mai adăugat Daszak.

Vă mai recomandăm să citiți și:

OMS recomandă în continuare utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 de la AstraZeneca

Primul caz de transmitere al gripei aviare H5N8 la om, descoperit în Rusia. OMS a fost anunțată

Misiunea OMS în Wuhan s-a încheiat. Ce au spus experții despre originea coronavirusului

OMS anunță că al doilea an pandemic ar putea fi mai dur decât primul