Home » D:News » Care este riscul de deces după vaccinarea împotriva COVID-19 comparativ cu persoanele nevaccinate

Care este riscul de deces după vaccinarea împotriva COVID-19 comparativ cu persoanele nevaccinate

Publicat: 31.03.2021
Care este riscul de deces după vaccinarea împotriva COVID-19 comparativ cu persoanele nevaccinate
Credit foto: Shutterstock

Riscul de deces după vaccinare este de cel puțin 100 de ori mai mic decât la persoanele nevaccinate, a anunțat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV). Au fost, însă, și cazuri de deces după vaccin.

Întrebat dacă persoanele care au făcut COVID-19 după prima sau a doua doză de vaccin au fost cazuri grave, președintele CNCAV a spus că au fost chiar și decese, dar numărul este foarte mic.

„Pentru cei care au fost diagnosticați cu infecție după prima doză vă readuc aminte că timpul de incubare era de circa 10 zile de la prima doză, ceea ce era în fereastra de apariție a anticorpilor, practic nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză. (…) În ceea ce privește persoanele care au fost diagnosticate cu infecție după ce au primit a două doză, procentual era un număr foarte mic. Un număr de 77 de persoane din cele diagnosticate cu SARS-CoV-2 după prima doză erau în rândul celor 89 de decese. Din cele 89 de decese, doar 12 persoane erau dintre cele care fuseseră diagnosticate cu SARS-CoV-2 după a două doză. Ceea ce înseamnă că după cele două doză beneficiile sunt mult mai mari”, a spus col. dr. Gheorghiță.

Potrivit acestuia, analiza arată că rata de fatalitate este de 100 de ori mai mică la persoanele vaccinate comparativ cu cele nevaccinate.

„Analiza realizată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puțin o sută de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Practic, rata de fatalitate la cazurile de Covid care avea în istoric vaccinare era de 0,2%, iar la persoanele nevaccinate era de 2,4%”, a mai spus președintele CNCAV.

Mai puțin de un milion de români s-au înscris pe listele de așteptare

Numărul persoanelor înscrise în listele de așteptare nu reflectă intenția de vaccinare, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat ce are de gând să facă pentru a crește încrederea oamenilor în vaccinare, în condițiile în care sunt mai puțin de un milion de români pe listele de așteptare, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că de la începutul etapei a treia, 15 martie, există un număr relativ constant de peste 750.000 de persoane pe listele de așteptare.

Peste 200.000 de persoane au fost deja programate pentru vaccinare, iar mai mult de 310.000 persoane au fost notificate, ceea ce arată că există o dinamică.

„Practic dacă noi rămânem la o listă de așteptare de peste 750.000 de persoane, în condițiile în care zilnic preluăm persoane în centre pentru vaccinare, din punctul meu de vedere este în regulă. Desigur că avem un număr mare de persoane care nu au optat să se înscrie pe aceste liste de așteptare fie că doresc deschiderea altor centre de vaccinare, fie că așteaptă un alt tip de vaccin, fie sunt persoane care așteaptă să se vaccineze prin rețeaua de medicină de familie. Deci numărul persoanelor înscrise în listele de așteptare nu reflectă intenția de vaccinare”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cum se va face vaccinarea în cabinetele medicilor de familie

Vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie nu se va face prin programarea pe platformă, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie nu se va face cu programare pe platformă. Fiecare medic de familie, după modelul vaccinărilor antigripale, sezoniere, își face catagrafia pacienților proprii și zilnic va programa un număr fix de persoane și va efectua vaccinarea persoanelor respective, datele în schimb este obligatoriu să fie centralizate în Registrul Electornic Națiponal al Vaccinării”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Acesta a anunțat că după începerea vaccinării în cabinetele medicilor de familie va demara și o acțiune de vaccinare la sediile unor firme.

„Persoanele care vor fi vaccinate în aceste centre ale marilor operatori economici fac parte din rândul angajaților. Parte dintre operatorii economici și-au exprimat disponibilitatea de a menține centrul deschis și pentru restul populației, așa încât depinde de la un operator la altul dacă primește și persoane din rândul populației generale atunci evident că va fi disponibilă pentru programare în platformă și se va configura acel centru, dacă vorbim doar de vaccinarea personalului propriu acest lucru va fi suspus analizei, încă nu s-au finalizat detaliile”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase