Home » D:News » O nouă tulpină SARS-COV-2, ce poate reduce eficiența vaccinurilor, descoperită în România

O nouă tulpină SARS-COV-2, ce poate reduce eficiența vaccinurilor, descoperită în România

O nouă tulpină SARS-COV-2, ce poate reduce eficiența vaccinurilor, descoperită în România
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 06.04.2021

Noua tulpină SARS-CoV-2, ce prezintă și mutația E484K, a fost depistată în România, pe baza secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice (B1.1.7), cât și mutația E484K, ce poate reduce eficiența vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată și în România, pe baza secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, la cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) și din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02).

Număr mic de cazuri până în prezent

„Deși numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conțin și mutația E484K de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor.

În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) și în lista Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situația epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenția Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante și în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvențiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutație”, conchide comunicatul Ministerului Sănătății.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase