Home » Știință » Noi dovezi sugerează că varianta britanică a coronavirusului este până la 70% mai mortală

Noi dovezi sugerează că varianta britanică a coronavirusului este până la 70% mai mortală

Noi dovezi sugerează că varianta britanică a coronavirusului este până la 70% mai mortală
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 16.02.2021

Varianta noului coronavirusul care a apărut în Regatul Unit este cel mai probabil mai mortală decât tulpina originală, potrivit unei noi analize publicate recent de către oamenii de știință din Guvernul britanic.

Analiza a avut în vedere mai multe studii, iar oamenii de știință au estimate că varianta, cunoscută drept B.1.1.7, ar putea fi de la 30 până la 70% mai mortală decât virusul original.

Studiile au arătat deja că varianta britanică este mai transmisibilă și prim-ministrul Boris Johnson a anunțat luna trecută că ar putea fi „asociată cu un grad de mortalitate mai ridicat”.

Analiza a confirmat acele temeri, însă cercetătorii au mai spus că sunt necesare studii mai ample în privința deceselor.

B.1.1.7 va deveni cel mai probabil varianta dominantă

Între timp, varianta mai contagioasă circulă în lumea întreagă, inclusiv în România. Varianta britanică a virusului SARS-CoV-2 a fost detectată în cel puțin 82 de țări. Un studiu publicat luna aceasta a arătat că varianta britanică se răspândea atât de rapid în Statele Unite ale Americii încât numărul cazurilor se dubla la fiecare 10 zile, potrivit Science Alert.

„Aceste descoperiri arată că B.1.1.7 va deveni cel mai probabil varianta dominantă în multe state americane până în luna martie din 2021, astfel cauzând focare mai multe de COVID-19, în cazul în care eforturi urgente de gestionare nu sunt implementate imediat”, au mai precizat oamenii de știință.

O mutație care ar putea ajuta la „păcălirea” vaccinurilor

Studiul a mai arătat că varianta britanică este între 35 și 45% mai transmisibilă decât alte tulpini care se răspândesc prin SUA. Cercetătorii s-au arătat îngrijorați cu privire la faptul că varianta ar putea dezvolta o mutație care ar putea ajuta la „păcălirea” vaccinurilor.

Nu este clar încă motivul pentru care varianta britanică are o rată a mortalității mai ridicată. Oamenii de știință au spus că o explicație posibilă ar fi că oamenii infectați cu aceasta ar putea avea o încărcătură virală mai mare, aceasta fiind asociată cu forme mai severe ale infecției cu COVID-19.

Vă mai recomandăm să citiți și:

COVID-19 infectează celule cheie ale creierului, iar asta poate duce la moartea neuronilor

Experții spun că trebuie să purtăm măști mai bune pentru a ne proteja de noile variante de COVID-19

Legătura dintre vitamina D și COVID-19 – ce au arătat studiile

Vaccinul Sputnik V al rușilor a demonstrat o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase