Home » D:News » Preadolescenţa poate însemna bătăi de cap pentru părinţi. Ce recomandă specialiştii

Preadolescenţa poate însemna bătăi de cap pentru părinţi. Ce recomandă specialiştii

Preadolescenţa poate însemna bătăi de cap pentru părinţi. Ce recomandă specialiştii
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 16.05.2021

Preadolescenţa le dă de bătăi de cap părinţilor. Pubertatea începe în jurul vârstei de 10 ani, cu 5 ani mai devreme decât în trecut, și marchează trecerea de la copilărie la adolescenţă.

Preadolescenţa este etapa cea mai importantă din viaţa unui copil. De la vârsta de 10 ani, în cazul fetelor, respectiv 12 ani, în cazul băieţilor, tinerii trec prin schimbări fizice şi emoţionale, care se pot întinde până spre 15-16 ani, în funcţie de ritmul fiecărui copil.

Cati Călin este psiholog şi spune că pentru a relaţiona cât mai bine în această etapă, părinţii trebuie să-i câştige încrederea copilului. Altfel riscă să se transforme într-un copil rebel: „A propune o relaţie de tipul acesta, dominant-dominat, în care eu spun ce să fac, iar tu execuţi, asculţi, duce la ce? Duce la 2 variante posibile. Fie se supune pentru că eu am raportul de forţe când copiii sunt mici sau când eu am poziţie ierarhică superioară sau se opune, se revoltă”, a spus Cati Călin.

Acest proces spre maturizare vine la pachet cu multă teamă, nesiguranţă şi mai ales vulnerabilitate pentru copil. Părinţii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare şi să accepte lucrul cel mai evident: acela că, de-acum, copilul nu mai este copil.

„Este o fereastră unică de oportunitate”

Ana Măiţă este mama unui preadolescent şi ştie cât de esenţială este comunicarea înainte ca adolescenţa să se instaleze cu toate armele.

„Este o fereastră unică de oportunitate ca să avem discuţii cu el, să întărim legătura de dragoste şi de încredere care va fi pusă la încercare în adolescenţă şi pe care ei trebuie să se bazeze chiar şi atunci când vor să fie independenţi şi să-şi deschidă aripile. Dar să ştie că atunci când fac tâmpenii, să poată să vină la tine şi tu să fii primul care află, tu mama sau tatăl lui”, a afirmat Ana Măiţă, mama unui preadolescent, potrivit Mediafax.

Studiile recente au arătat că minorii din zonele dezvoltate ale lumii ajung mai repede la pubertate. Cert este că vârsta la care copiii intră acum în preadolescenţă a scăzut cu aproximativ 5 ani, faţă de acum un deceniu.

Daria Popescu a împlinit recent 14 ani. Știe că nu mai este nici copil, dar nici adult.

„Brusc, ai senzaţia că toată lumea vrea mai mult de la tine. Uneori te simţi neînţeles, toată lumea vrea prea mult de la tine şi tu nu mai poţi face faţă. Aşa mi s-a întâmplat şi mie cu părinţii mei, simt că brusc vor mult mai mult de la mine, pun o presiune mult mai mare pe mine cu şcoala, cu notele, cu examenul. Simt că este destul de greu şi nu este o experienţă prea plăcută în momentul de faţă”, a spus Daria Popescu, adolescent.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase