Home » D:News » Statul american care a declarat avortul ilegal. Procese pe baza plângerilor cetățenilor

Statul american care a declarat avortul ilegal. Procese pe baza plângerilor cetățenilor

Statul american care a declarat avortul ilegal. Procese pe baza plângerilor cetățenilor
Credit foto: The Handmaids Tale, Profimedia
Publicat: 26.05.2021

Guvernatorul Texasului a semnat recent un proiect de lege prin care interzice avortul imediat ce sunt detectate bătăile inimii fătului, care apar în jurul celei de-a șasea săptămâni de sarcină. Decizia este similară cu o interzicere totală a avortului și este prima de acest fel din SUA.

Urmând să intre în vigoare în septembrie, legea 8 a Senatului a fost condamnată de activiștii care susțin că opțiunea de a avea sau nu un copil este o alegere, dar și de profesioniști din domeniul juridic care afirmă că este „neconstituțională”. În același timp, parlamentarii din Texas cred că „luptă pentru viața celor nenăscuți”.

Proiecte de interzicere a avorturilor odată ce sunt detectate bătăile inimii au fost propuse în multe state americane, inclusiv Georgia sau Ohio, dar inițiativele au fost blocate în justiție înainte să producă vreodată efecte.

Acestea au luat un avânt semnificativ în ultimii ani, în ciuda argumentelor care susțin că este în esență o interdicție totală a avortului, având în vedere că majoritatea femeilor nu știu că sunt gravide în primele șase săptămâni.

Acest proiect de lege din Texas nu face nicio excepție pentru sarcinile rezultate dintr-un viol sau incest.

Persoanele și instituțiile care ajută sau susțin avortul, date în judecată de cetățeni

În proiectul de lege este inclusă o prevedere prin care orice persoană suspectată de încălcarea interdicției poate să fie dată în judecată de către alți cetățeni. Deși asta nu vizează femeile însărcinate, poate afecta persoanele, instituțiile și medicii care pot „ajuta sau susține” efectuarea unui avort.

Potrivit activiștilor pentru dreptul la avort, legea are drept scop să umple aceste instituții cu atât de multe procese încât ar putea să nu mai aibă resursele pentru a continua activitatea.

Credit foto: Pixabay

„Așadar, toate acele locuri în care o persoană ar putea avea nevoie de ajutor pentru accesul la avort ar putea fi acționate în judecată de persoane care nu sunt de acord cu decizia pacientului”, a declarat Dyana Limon-Mercado, director executiv al Planned Parenthood Texas Votes, citată de IFL Science.

De cealaltă parte, guvernatorul Greg Abbot consideră că această lege reprezintă un pas uriaș în direcția corectă.

„Creatorul nostru ne-a înzestrat cu dreptul la viață și, cu toate acestea, milioane de copii își pierd dreptul la viață în fiecare an din cauza avortului. În Texas, lucrăm pentru salvarea acelor vieți”, a afirmat Abbott.

Ce spune știința despre interzicerea avortului

Multe studii sugerează că interzicerea avortului nu doar că poate fi ineficientă, dar poate fi urmată de un număr semnificativ mai mare de leziuni și decese deoarece pacientele vor efectua avorturi în condiții nesigure.

Interesant este faptul că studii din 2012 și 2018 au constatat rate similare de avort în zonele în care a fost declarat ilegal comparativ cu cele în care este legal.

În general, avorturile sunt în scădere în țările în curs de dezvoltare, iar studiile sugerează că investițiile în contracepție și sănătatea sexuală sunt mai eficiente decât protecția legală a copiilor nenăscuți.

Vă recomandăm să citiți și:

Într-un stat american a fost adoptată legea care interzice avortul în cazul în care se percep bătăile inimii fătului

Decreţeii – generaţia copiilor născuţi de frica morţii

Razboaiele de sub cearceaf

Problema cu care se confruntă o treime dintre femeile care suferă un avort spontan

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase