Home » D:News » Medicii italieni au organizat centre de reabilitare pentru cei care nu și-au recăpătat gustul și mirosul în urma infecției cu COVID-19

Medicii italieni au organizat centre de reabilitare pentru cei care nu și-au recăpătat gustul și mirosul în urma infecției cu COVID-19

Medicii italieni au organizat centre de reabilitare pentru cei care nu și-au recăpătat gustul și mirosul în urma infecției cu COVID-19
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.05.2021

După un an, 20% dintre cei infectați cu coronavirus nu și-au recuperat gustul și miros. Mai mulți medici italieni au pus pe picioare centre de reabilitare pentru a le reda oamenilor plăcerea mâncării și a mirosurilor.

Paolo Boscolo Rizzo, profesor de rinologie la Universitatea din Trieste, s-a concentrat, de la începutul pandemiei, asupra pierderii mirosului și gustului de către pacienții cu COVID-19. Acum, participă la un proiect de reabilitare pentru pacienții care încă se luptă să găsească plăcerea mâncării sau riscă să dea foc bucătăriilor deoarece nu simt mirosul de ars, scrie La Repubblica.

„Dintre cei infectați în primul val, 20% nu și-au recuperat încă mirosul și gustul. În unele cazuri au simțurile distorsionate. De exemplu, încurcă mirosurile plăcute și cele neplăcute, spun despre cafea că miroase a gunoi”, explică Paolo Boscolo Rizzo.

„Reabilitarea se bazează pe stimularea olfactivă”, adaugă Arianna Di Stadio, profesor de neuroștiințe la Universitatea din Perugia.

Inițiativa a pornit din spitalul Fano, regiunea Marche, și a fost extinsă în alte centre italiene.

Problema este mai frecventă în rândul persoanelor cu simptome ușoare

„Pacienții încep cu un test olfactiv pentru a evalua daunele, apoi li se administrează esențe pentru a stimula sistemul nervos și a-l ajuta să se regenereze”, spune Di Stadio.

Cercetătorii descriu rezultatele ca fiind promițătoare, dar nu suficiente pentru a fi publicate.

Nici până acum nu s-a ajuns la o unanimitate în explicarea pierderii simptomelor precum mirosul sau gustul. Ceea ce se știe, explică Di Stadio, este că cele două simțuri se pierd întotdeauna împreună.

Tulburarea ar fi mult mai răspândită decât se crede, potrivit Mediafax.

„65-70% dintre cei infectați suferă de ea. Se crede că problema este mai frecventă în rândul persoanelor cu simptome COVID ușoare, dar ar putea fi o impresie greșită, deoarece cei cu simptome severe și incapabili să respire nu observă cu siguranță lipsa mirosurilor”, afirmă Paolo Boscolo Rizzo.

Dacă italienii diagnosticați cu COVID sunt de peste 4 milioane și 20% nu au rezolvat problema, înseamnă că sute de mii de oameni nu se pot bucura de o cafea bună dimineața.

„Cei care suferă de asta știu cât de insuportabil este sentimentul”

„Cei care suferă de asta știu cât de insuportabil este sentimentul. Sunt cei care încetează să mai mănânce și să gătească. Mulți declară că se simt frustrați, pentru că ceilalți nu îi înțeleg, sistemul de sănătate nu acordă prea multă importanță acestor simptome. Puțină empatie din partea noastră, a medicilor, este uneori de mare ajutor”, afirmă Paolo Boscolo Rizzo.

În ce privește ajutorul în centrele care participă la inițiativă, pacientul este mai întâi supus unui test care măsoară pragul minim de percepție a unui miros. Apoi, trebuie să distingă două mirosuri. În cele din urmă, face un așa-numit test de „identificare”, prin care trebuie să numească 16 esențe diferite.

Stimularea trebuie făcută acasă pentru un anumit număr de minute în fiecare zi. Oamenii trebuie să miroase bastonașe îmbibate cu „parfumurile tradiționale” din Italia – tocmai deoarece componenta emoțională este importantă – precum citrice, piersici, cafea, ciocolată sau parmezan.

„Nu știm dacă și când un pacient își va recupera simțurile pierdute”, spune neurologul din Trieste.

Pentru colega ei din Perugia, „pe măsură ce trece timpul, șansele unei recuperări complete sunt reduse, deoarece capacitățile regenerative ale sistemului nervos sunt limitate. Alte boli infecțioase provoacă afecțiuni similare. Am văzut că mirosul și gustul pot fi recuperate chiar și după trei ani. Evident, nu știm cum va fi după coronavirus”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase