Home » Știință » A fost identificat cel mai bun tratament pentru pierderea mirosului cauzată de COVID-19

A fost identificat cel mai bun tratament pentru pierderea mirosului cauzată de COVID-19

Publicat: 01.05.2021
A fost identificat cel mai bun tratament pentru pierderea mirosului cauzată de COVID-19
Sursa foto: Unsplash

Un grup de experți în perceperea mirosurilor recomandă să nu folosim steroizi pentru tratarea pierderii mirosului cauzată de COVID-19. În schimb, experții sugerează că încercăm să ne reeducăm nasul să simtă anumite miresme.

Va fi nevoie de timp, posibil luni bune, însă dacă încercăm să simțim cel puțin patru miresme diferite de două ori pe zi, asta ne-ar putea ajuta să ne recuperăm mai repede fără alte efecte adverse nedorite.

Recomandarea este se bazează pe o analiză sistematică bazată pe dovezi. Cercetările au descoperit și faptul că, de fapt, corticosteroizii nu ar trebui să fie prima opțiune de tratament pentru pierderea mirosului din cauza infecției cu COVID-19.

Aceste medicamente sunt prescrise de obicei pentru oamenii care suferă de congestie sau inflamație nazală, însă asta nu pare să fie cauza disfuncției olfactive din cazul celor diagnosticați cu COVID-19. Pe de altă parte, reeducarea mirosului este o modalitate bazată pe dovezi prin care ne putem recăpăta mirosul după o infecție virală.

Singurul tratament disponibil susținut prin dovezi substanțiale

„Reeducarea mirosului nu are efecte adverse cunoscute. Mai mult, acesta este singurul tratament disponibil care este susținut prin dovezi substanțiale”, au explicat experții.

Este greu să comparăm steroizii și tratamentele de reeducare a mirosului pentru disfuncția olfactivă cauzată de COVID-19 pentru că nu au fost desfășurate studii controlate.

Acestea fiind spuse, ideea reeducării olfactive există de ceva timp. Metoda a fost folosită și s-a dovedit de succes în tratarea pierderii mirosului în cazul altor infecții.

95% dintre pacienți și-au recăpătat mirosul după șase luni

În jur de 60% dintre cei care sunt diagnosticați cu COVID-19 suferă de tulburări ale mirosului, iar 10% suferă de simptome persistente care pot dura săptămâni sau chiar luni, potrivit Science Alert.

Din fericire, majoritatea oamenilor se recuperează, iar reeducarea mirosului ar putea contribui. La începutul anului 2021, un studiu efectuat pe 1.363 de pacienți infectați cu noul coronavirus care sufereau de disfuncție olfactivă a descoperit că 95% dintre pacienți și-au recăpătat mirosul după șase luni.

Acești pacienți au fost sfătuiți să desfășoare acasă două sesiuni de reeducare a mirosului pe zi, deși nu a fost clar câți oameni chiar au făcut asta.

Corticosteroizii nu sunt chiar inofensivi

Corticosteroizii au fost considerați ca opțiune de tratament, însă aceste medicamente nu sunt chiar inofensive. Corticosteroizii pot veni la pacte cu mult efecte secundare nedorite, inclusiv retenția de lichide, hipertensiune și tulburări de dispoziție.

Mai mult, corticosteroizii ar putea chiar să nu aibă efect. Pur și simplu nu există suficient de mult dovezi încă. Deși unele studii de caz sugerează că steroizii ajută oamenii să-și recapete mirosul după COVID-19, fără un control, nu este clar dacă pacienții s-ar fi recuperat și singuri.

Având în vedere dovezile actuale, experiții spun că trebuie să fim precauți. Până când studii cu placebo vor fi desfășurate, ar trebui să încercăm mai întâi reeducarea mirosului, nu steroizi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au aflat de ce COVID-19 duce la  pierderea mirosului

Pierderea gustului şi a mirosului, printre simptomele cheie ale COVID-19

La 6 luni după COVID-19, mai puțin de jumătate dintre bolnavi au anticorpi – studiu

Câinii ar putea detecta COVID-19 mai bine decât testele actuale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase