Home » D:News » Tornada puternică care a lovit Cehia, considerată „o adevărată apocalipsă”. Cel puțin cinci morți și sute de răniți

Tornada puternică care a lovit Cehia, considerată „o adevărată apocalipsă”. Cel puțin cinci morți și sute de răniți

Publicat: 25.06.2021

Cel puțin cinci persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite în tornada violentă care a lovit partea de sud-est a Republicii Cehe.

Polițiștii și reprezentanții echipelor de salvare au anunțat, vineri, că în urma tornadei neobișnuite care a lovit Cehia, în 24 iunie, au decedat cel puțin cinci oameni, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite, de la copii la vârstnici, unele având nevoie de spitalizare, potrivit Washington Post.

Tornada, considerată cea mai devastatoare furtună din istoria Republicii Cehe, a lovit joi seara sud – estul țării. În același  timp, furtuni puternice au afectat întreaga țară.

Șapte orașe și sate din regiunea Moravia de Sud, precum și localitatea Hodonin, de la graniţa cehă-slovacă, au suferit daune considerabile, inclusiv clădiri transformate în moloz și mașini răsturnate. Furtunile au fost însoțite de grindină care, în unele cazuri, a fost de mărimea mingilor de tenis.

Victimele tornadei din Cehia, căutate inclusiv cu dronele

Peste 40.000 de gospodării au rămas fără electricitate în sud-estul țării în urma tornadei extrem de puternice din Cehia.

Aproximativ 360 de ofițeri de poliție au fost trimiși în zonă, alături de trupe ale armatei. Echipajelor de salvare din toată țara li s-au alăturat altele venite de la vecinii Austria și Slovacia.

În continuare se caută victime printre dărâmături, inclusiv cu ajutorul dronelor, elicopterelor și câinilor.

Poliția a anunțat că cel puțin cinci persoane au fost găsite decedate, însă  șeful guvernului regional, Jan Grolich, a spus că se  așteptă ca numărul morților să crească.

„Este o tragedie uriașă”, a spus premierul Andrej Babis, aflat la Bruxelles pentru a participa la un summit al UE. El a anunțat că a cerut ajutorul Uniunii Europene și că va vizita regiunea afectată chiar în cursul zilei de astăzi.

Tornada din Cehia, considerată o adevărată apocalipsă

„Vreau să transmit condoleanțe familiilor victimelor. Noi, ca guvern, vom face tot ce putem pentru a ajuta oamenii, deoarece este o adevărată apocalipsă”, a mai spus el, apreciind că aproximativ 2.000 de clădiri au fost avariate.

Marek Babisz, viceprimarul din orașul Hrusky, a declarat pentru un post de radio ceh că jumătate din localitatea sa a fost aproape complet ștearsă.

Biserica este fără turn, școala elementară nu mai are acoperiș și izolație, au rămas doar pereți din ceea ce erau case … Este cu adevărat îngrozitor”, a afirmat el.

Meteorologul Martin Setvak a precizat că a fost cea mai dăunătoare tornadă din istoria modernă a țării. El a spus că încă nu este clar dacă a fost o singură tornadă sau mai multe independente.

Potrivit lui Setvak, în Cehia s-au produs în fiecare an, până în 2020, între una și șapte tornade, însă toate au fost relativ slabe.

Vă recomandăm să citiți și:

O tornadă în formare a fost filmată într-un sat din judeţul Arad

Ce se întâmplă dacă treci cu maşina printr-o tornadă?

Momentul incredibil în care o tornadă distruge tot ce-i stă în cale. Mii de oameni au rămas fără case – VIDEO

Care sunt diferenţele între taifun şi tornadă?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase