Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care sunt diferenţele între taifun şi tornadă?

Care sunt diferenţele între taifun şi tornadă?

Care sunt diferenţele între taifun şi tornadă?
Publicat: 16.06.2014
Taifunurile sunt fenomene meteorologice extreme care se manifestă ca nişte ciclonuri de origine tropicală care îşi ating maximul de dezvoltare în partea de nord a Oceanului Pacific. Din punct de vedere meteorologic, un taifun este considerat a fi un ciclon tropical care creşte până la dimensiuni maxime, de regulă în vestul părţii de nord a Pacificului.
Conform clasificării internaţionale, taifunurile sunt acele ciclonuri extrem de puternice ale căror vânturi depăşesc viteza de 128 kilometri pe oră. Turbionul de aer al taifunurilor se roteşte în sensul acelor de ceasornic atunci când acestea apar în emisfera sudică şi contra sensului acelor de ceasornic în cazul taifunurilor din emisfera nordică. Taifunurile pot deveni atât de puternice deoarece apele calde ale Pacificului înmagazinează o cantitate uriaşă de energie. De regulă taifunurile sunt clasificate în funcţie de scala Saffire Simpson pentru uragane şi ciclonuri sau conform gradaţiilor scalei pentru taifunuri a Agenţiei Meteorologice a Japoniei. Zonele cele mai afectate de taifunuri sunt Asia de Sud-Est şi Marea Chinei. Anual au loc circa 25-30 de taifunuri care se manifestă prin vânturi foarte puternice, furtuni violente şi ploi devastatoare. Cel mai puternic taifun înregistrat până în prezent a fost taifunul Haiyan care a atins viteza de 314 kilometri pe oră înainte de a devasta arhipelagul filipinez pe data de 8 noiembrie 2013. Taifunul care a făcut cele mai multe victime omeneşti a fost taifunul Nina, care în anul 1975 a provocat moartea a peste 100.000 de oameni în China.
 
Pe de altă parte, o tornadă este o coloană spiralată de aer al cărei diametru variază între câţiva metri şi mai mult de un kilometru. De obicei se învârte cu o viteză şi o forţă devastatoare, fiind acompaniată de o extensie a unor nori de tip cumulonimbus. Vitezele dezvoltate de o tornadă variază de regulă între 60-483 kilometri pe oră. Tornadele sunt clasificate în funcţie de scala Fujita şi scala Torro. Au fost observate tornade pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii, iar cele mai mari şi mai puternice apar de regulă în celebra Vale a Tornadelor din Statele Unite, un culoar cuprins între Texas şi sudul Canadei. Centrul de activitate maximă a acestei zone cuprinde statele Texas, Oklahoma, Kansas şi Nebraska. Una dintre cele mai devastatoare secvenţe de tornade a avut loc în anul 1925 în statele Missouri, Illinois şi Indiana. A durat peste 3 ore şi s-a deplasat cu viteza maximă de 117 kilometri pe oră pe o distanţă de 352 kilometri, distrugând totul în cale. Tot ea a fost cea mai mortală tornadă din istoria SUA, cu un număr de 695 de morţi.
 
Cea mai mortală tornadă din istorie a avut însă loc la Daltipur-Salturia în Bangladesh pe data de 26 aprilie 1989, şi s-a soldat cu peste 1.300 victime umane.
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase