Home » D:News » Compania petrolieră care a cauzat incendiul din Golful Mexic nu este la prima abatere

Compania petrolieră care a cauzat incendiul din Golful Mexic nu este la prima abatere

Publicat: 06.07.2021

Compania petrolieră care a cauzat un incendiu pe suprafața apei din Golful Mexic are, în mod deloc surprinzător, o istorie îndelungată de accidente teribile și mortale.

Petróleos Mexicanos, cunoscută mai degrabă drept Pemex, are o istorie de accidente majore începând cu anul 1979. În acel an, sonda petrolieră exploratorie Ixtoc I a companiei din Golful Mexic a suferit o explozie, fapt ce a rezultat în una dintre cele mai grave deversări de petrol din istorie.

În 1992, compania a fost găsită vinovată de 10 explozii care au avut loc în Guadalajara, Mexic, acestea fiind cauzate în sistemul de canalizare al orașului. Exploziile au ucis 252 de oameni, deși unii susțin că numărul morților a ajuns, de fapt, la 1.000, potrivit unui studiu desfășurat de ARIA, o agenție franceză care investighează accidente industriale.

În urma exploziilor, patru oficiali Pemex au fost acuzați de neglijență, deși aceștia au fost în cele din urmă achitați, spre indignarea supraviețuitorilor.

Un deceniu de accidente mortale și decese cauzate de neglijență

Apoi, Pemex a trecut printr-o perioadă de aproximativ 20 de ani în care au avut loc relativ puține incidente majore până în 2012, atunci când o explozie a avut loc la una dintre uzinele de gaz ale companiei din Reynosa, Mexic. Incidentul a curmat viețile a 30 de oameni și a rănit 46 de persoane. De asemenea, incidentul a declanșat aproape un deceniu de accidente mortale și decese cauzate de neglijență.

Spre exemplu, în 2013, o explozie a avut loc la sediul companiei din Ciudad de México. Cel puțin 37 de oameni au murit, iar alți 126 au fost răniți în urma incidentului, cauza acestuia nefiind niciodată confirmată.

Doar în anul 2016, două incidente separate cu explozii și incendii au avut loc la uzinele și petrolierele companiei, în urma cărora 28 de oameni au murit. Doar câțiva ani mai târziu, în 2019, o explozie a avut loc la o conductă a companiei din Hidalgo, după ce câteva sute de oameni au încercat să extragă combustibil prin intermediul unei conducte ilegale.

„Un nou exemplu șocant al pericolului reprezentat de forajul petrolier offshore”

Drept urmare, oficialii mexicani au dat publicității un comunicat de presă extrem de dur în care au susținut că explozia a fost un exemplu pentru hoții de combustibil din țară, în ciuda faptului că aproape 80 de oameni au murit în urma incidentului, potrivit Futurism.

Asta ne aduce la anul 2021, atunci când o conductă de gaze naturale a Pemex din Golful Mexic a explodat în ocean. Incendiul rezultat pe suprafața apei arăta de-a dreptul terifiant, fiind comparat de unii cu „un ochi de foc” sau Ochiul lui Sauron, personajul creat de J.R.R. Tolkien.

Infernul a fost stins după cinci ore. Între timp, oameni și organizații din lume au solicitat implementarea de legi mai stricte și chiar interzicerea totală a forajului petrolier.

„Un nou exemplu șocant al pericolului reprezentat de forajul petrolier offshore. Nu trebuie să mai oferim licențe petroliere în Golful Mexic și trebuie să punem capăt forajului petrolier offshore printr-o tranziție justă la energie și locuri de muncă mai curate”, a declarat Centrul pentru Diversitatea Biologică.

Deși Pemex a anunțat că va investiga incidentul, istoria îndelungată a companiei de explozii și incendii mortale nu sporește încrederea că situația se va schimba în viitor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Forajul de petrol în zona protejată arctică din Alaska a fost suspendat

Danemarca va pune capăt tuturor explorărilor noi de petrol și gaze din Marea Nordului

Raport alarmant al ONU: „Greul abia acum începe. Am distrus planeta, în curând vom culege roadele”

Explozia de la Rafinăria Petromidia. O scurtă istorie a celei mai mari rafinării de petrol din România

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase