Home » Natură » Forajul de petrol în zona protejată arctică din Alaska a fost suspendat

Forajul de petrol în zona protejată arctică din Alaska a fost suspendat

Forajul de petrol în zona protejată arctică din Alaska a fost suspendat
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 07.06.2021

Președintele american Joe Biden a suspendat contractele de concesiune pentru foraje de petrol și gaze naturale din Arctic National Wildlife Refuge, o zonă protejată din Alaska.

Departamentul de Interne a anunțat, la începutul lunii iunie, suspendarea tuturor activităților de punere în aplicare a programului de concesiune pentru foraj de petrol și gaze naturale în zona de coastă a Refugiului Arctic. Totodată, urmează să fie evaluat impactul pe care l-ar putea avea forarea de petrol în zonă. Măsura a fost luată ca urmare a unui ordin executiv pe care președintele Biden l-a dat în ziua inaugurării sale, în ianuarie.

Chestiunea forajului de combustibili fosili în câmpia de coastă a Arctic National Wildlife Refuge a generat una dintre cele mai lungi bătălii pe mediu din istoria recentă a SUA, desfășurată între grupurile de indigeni și de conservare, pe de-o parte, și companiile petroliere și republicanii, de cealaltă parte.

GALERIE FOTO

Decizia a fost primită cu bucurie de organizațiile de mediu, ecologiști și grupurile de indigeni, însă unii politicieni republicani nu au fost încântați.

Refugiul Arctic, zona turmei Porcupine

Refugiul Arctic este o zonă de 78.000 de kilometri pătrați de tundră și zone umede din regiunea North Slope din Alaska. Găzduiește o gamă variată de animale sălbatice, inclusiv urși polari, urși grizzly, urși negri, elani, reni, lupi, vulturi, râși, lupi, jderi și castori.

O mare parte a controversei privind forajul în zonă se concentrează în mod special în zona de coastă a refugiului, cunoscută sub numele de „zona 1002”, care include principalul teren de fătare pentru cea mai mare turmă de reni din America de Nord, turma Porcupine.

De la sfârșitul anilor 70, odată cu începerea discuțiilor despre deschiderea „zonei 1002” pentru explorarea combustibililor fosili și dezvoltarea industrială, ecologiștii și unele grupuri de indigeni au colaborat pentru conservarea vieții sălbatice și a patrimoniului zonei.

Bătălia este departe de a fi terminată

În ultimele zile de mandat, administrația Trump a început să scoată la licitație contracte de concesiune de foraj petrolier în adâncimile acestei zone protejate. Susținătorii proiectului au argumentat că reprezintă un sprijin pentru securitatea energetică, vor fi create locuri de muncă și va stimula creșterea economică.

Criticii au afirmat că planul amenința subminarea biodiversității unice a zonei, precum și terenurile sacre pentru multe grupuri de indigeni.

În ultimele luni, politica promovată de administrația Biden pare să garanteze forajul și arderea combustibililor fosili în deceniile următoare, în ciuda promisiunilor făcute înainte de alegeri și imediat după.

Cum ultima decizie nu înseamnă și sfărșitul bătăliei pentru forajul în Refugiul Arctic, grupurile de mediu și indigenii au afirmat că administrația Biden trebuie să meargă mai departe în angajamentul său de a proteja mediul, notează IFL Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Topirea permafrostului este bombă cu ceas 

Rămășițele vechi de 10.000 de ani ale unui câine din Alaska dezvăluie o poveste deosebit de frumoasă

Momentul în care Rusia a vândut americanilor Alaska pentru 7 milioane de dolari

Ursul polar: adevăratul Rege al Nordului

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase