Home » D:News » Talibanii susțin că femeile afgane vor beneficia de drepturi conform Şaria. Ce prevede legea islamică

Talibanii susțin că femeile afgane vor beneficia de drepturi conform Şaria. Ce prevede legea islamică

Publicat: 19.08.2021
Talibanii susțin că femeile afgane vor beneficia de drepturi conform Şaria. Ce prevede legea islamică
Sursa foto: Profimedia

Talibanii au anunţat odată cu preluarea puterii, într-o conferinţă de presă, că femeile vor avea drepturile prevăzute de Şaria. Cea mai presantă întrebare în acest context este: care vor fi drepturile de care vor avea parte femeile în Afrganistan?

Şaria este mai degrabă un set de principii decât un set de legi care poate fi aplicat. Legea Şaria este alcătuită din idei islamice, care se regăsesc în principal în Coran şi în relatarea vieţii profetului Mahomed.

Juriştii, clericii şi politicienii au cu toţii propriile interpretări ale Şaria. Fiqh, care înseamnă literalmente „înţelegere”, este culegerea de jurisprudenţă dezvoltată de clericii islamici încă din timpul lui Mahomed. Se pare că este utilizat în mod interschimbabil cu Şaria, relatează Bloomberg.

În anumite aspecte, islamul lui Mahomed, care a murit în 632 şi a fost instaurat în Arabia, a sporit drepturile fetelor şi femeilor, care, în mod tradiţional, erau considerate ca fiind proprietate.

Care este poziţia Şaria cu privire la drepturile femeilor?

De exemplu, Coranul şi învăţăturile lui Mahomed afirmă că o femeie are dreptul de a-şi alege căsătoria şi munca. Khadijah, prima soţie a lui Mahomed, a fost o femeie de afaceri de succes.

În acelaşi timp, viaţa lui Mahomed serveşte drept paradigmă pentru obiceiuri precum poligamia, care sunt încă răspândite în multe societăţi islamice.

Mai multe versete din Coran afirmă că bărbaţii şi femeile sunt egali şi „au fost creaţi din aceeaşi esenţă”. Unii chiar susţin că bărbaţii sunt „qawwamun” atunci când vine vorba despre femei, potrivit Mediafax.

Definiţia acestei expresii este controversată: s-a dedus că ea înseamnă „protectori şi întreţinători unul pentru celălalt”. Însă unii dintre musulmani interpretează acest lucru ca bărbaţii fiind sunt superiori femeilor.

Versetul continuă să declare că femeile evlavioase sunt „ascultătoare” şi că, dacă ele continuă să le sfideze, gărzile lor masculine ar trebui să le „lovească” sau să le „bată” ca ultimă soluţie.

Totuşi, femeile se bucură de drepturi juridice şi financiare, precum şi de dreptul de a moşteni, în conformitate cu Şaria.

Pe de altă parte, Coranul stipulează că o soră primeşte jumătate din averea fratelui ei. Unii cercetători susţin că disparitatea în ceea ce priveşte moştenirea este atenuată de faptul că bărbaţii sunt responsabili de susţinerea financiară a femeilor, bătrânilor şi copiilor din familie.

Conform legii Şaria, mărturia unei femei valorează cât cea a unui bărbat.

Acest lucru se bazează pe următorul verset din Coran: „Iar dacă nu sunt doi bărbaţi (disponibili), atunci (aduceţi) un bărbat şi două femei dintre cei pe care îi acceptaţi ca martori.” Capitolul discută despre necesitatea de a avea martori prezenţi atunci când unul dintre participanţi este un minor „cu discernământ limitat”.

Unii cercetători spun că, în momentul în care a fost scris acest verset, era neobişnuit ca femeile să aibă expertiză comercială şi că scopul versetului nu a fost acela de a submina credibilitatea femeilor în general.

Potrivit Coranului, o femeie nu ar trebui să-şi arate frumuseţea bărbaţilor din afara familiei sale. Mulţi jurişti islamici au hotărât că acest lucru obligă femeile să îşi acopere părul şi altele faţa.

Ce rol are Şaria în legislaţia naţională?

În mai multe constituţii musulmane, Şaria este recunoscută ca fiind fie „o sursă”, fie „sursa” legilor.

Dispoziţiile care reglementează statutul familial sau personal au cel mai mare impact asupra femeilor. Acest lucru indică faptul că acestea nu au nici măcar aceleaşi drepturi ca bărbaţii în domenii precum căsătoria, divorţul şi moştenirea.

Decalajul dintre drepturile femeilor în Irak, care este mai liberal, şi Iran, care este mai conservator, indică discreţia liderilor politici în interpretarea a ceea ce înseamnă să se bazeze legea pe Şaria.

Constituţia irakiană din 2005 este una dintre puţinele care garantează egalitatea de gen. Între timp, în Iran, femeile au o libertate de mişcare redusă şi sunt supuse unor edicte cu privire la ceea ce pot purta, la fel ca în Afganistan, între 1996 şi 2001, când talibanii erau la conducere.

Ce vor face talibanii cu drepturile femeilor?

În Arabia Saudită, unde se află oraşul sfânt musulman Mecca, Şaria a fost interpretată anterior pentru a restricţiona călătoriile, munca şi privilegiile de conducere ale femeilor.

Talibanii par să adopte o înfăţişare mai blândă pe măsură ce preiau puterea în Afganistan şi îşi caută legitimitatea din partea altor forţe.

Mulţi oameni pun la îndoială faptul că opiniile grupului cu privire la drepturile femeilor au evoluat semnificativ. Aceasta şi-a apărat declaraţiile anterioare susţinând că acestea se bazează pe legea islamică.

În zonele pe care talibanii le controlau înainte de a învinge guvernul susţinut de SUA, au folosit represalii

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase