Home » Știință » De ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea de boli autoimune

De ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea de boli autoimune

De ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea de boli autoimune
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 04.01.2021

Corpul este protejat de un sistem imunitar puternic care luptă cu patogenii, microbii și alte substanțe străine. Însă, corpul se poate ataca singur dacă sistemul imunitar confundă țesuturile sănătoase cu cele bolnave. Acest mecanism este unul dintre simptomele principale ale tulburărilor autoimune, numite autoimunitate.

Bolile autoimune sunt răspândite și afectează peste 23,5 milioane de americani, iar astfel de boli reprezintă o cauză principală de deces și leziuni.

Bolile autoimune pot invada orice parte din corp, subminând unele funcții ale corpului și declanșând probleme care pot pune în pericol viața. Printre bolile autoimune cele mai cunoscute se numără lupus eritematos sistemic (lupus), scleroza multiplă (MS) și artrita reumatoidă (RA).

Anumite simptome pot apărea în cazul mai multor boli

Pentru a monitoriza aceste simptome și a reduce riscul problemelor care pot pune în pericol viața, tulburările autoimune nu pot fi vindecate și necesită îngrijiri medicale pe tot parcursul vieții.

Fiecare tulburare autoimună este specială, deși anumite simptome pot apărea în cazul mai multor boli, precum probleme de concentrare, amețeală, oboseală, dureri și probleme abdominale.

De ce sunt femeile mai afectate decât bărbații?

Există multe teorii despre motivul pentru care femeile sunt afectate de tulburări autoimune mai mult decât bărbații. Cercetătorii speculează că diferențele de gen din anticorpi, estrogen, vulnerabilitatea genetică, factorii de mediu și stresul pot juca un rol în dezvoltarea și creșterea riscului pentru femei.

Diferențele de gen în cazul imunității

În comparație cu bărbații, femeii au de obicei sisteme imunitare mai active și sensibile. De asemenea, femeile prezintă răspunsuri inflamatorii neobișnuite pe măsură ce sistemul imunitar este activat.

Sarcina și hormonii

De asemenea, variațiile de hormoni mai pot explica de ce femeile prezintă un risc mai ridicat de dezvoltare a tulburărilor autoimune. În cazul femeilor, hormonii sexuali ar putea intensifica reacția sistemului imunitar la infecție, iar în cele din urmă contribuind la producerea unei boli autoimune, potrivit Science Times.

De la adolescență și sarcină până la menopauză, femeile și fetele trec prin activități hormonale cruciale. Toate acestea vor crește răspunsul imunitar la niveluri care pot cauza afecțiuni autoimune și alți factori de risc.

Mai mult, nașterea va necesita schimbări majore ale nivelului hormonal de estriol, progesteron și prolactină. Sarcina ar putea să intensifice simptomele în cazul oamenilor care au tulburări autoimune.

Sensibilitatea genetică

Unii cercetători cred că femeile sunt predispuse genetic la crearea de boli autoimune pentru că femeile au doi cromozomi X. Oamenii de știință cred că autoimunitatea este asociată cu mutații ale cromozomilor X. Având în vedere că femeile au doi astfel de cromozomi, incidența ar putea fi de două sau trei ori mai mare în cazul tulburărilor autoimune față de cea din cazul bărbaților.

Factorii de mediu

Cercetătorii dedică multă atenție influențelor pe care le are mediul înconjurător asupra tulburărilor autoimune. Mulți presupun că sensibilitatea la anumite forme de contaminanți externi ar putea cauza reacții autoimune, inclusiv poluarea și unele medicamente.

În cazul anumitor expuneri, studiile au descoperit o legătură între produsele cosmetic și riscul ridicat de dezvoltarea bolii lupus în cazul femeilor. Deși dovezile sunt limitate, cercetătorii trebuie să analizeze produsele cele mai folosite de femei, precum vopselele pentru păr și rujurile, pentru a determina care variabile prezintă cel mai ridicat risc.

Stresul

Stresul poate avea un impact asupra sistemul imunitar. De fapt, atunci când stresul schimbă capacitatea cortizolului de a control inflamația, poate apărea autoimunitatea. Cercetări publicate în Journal of the Medical Association în 2019, au indicat că stresul de la experiențe traumatizante ar putea crește probabilitatea unui individ de a dezvolta o tulburare autoimună.

Atunci când trec prin experiențe traumatizante, femeile percep factorii de stres în mod diferit față de bărbați. Un studiu publicat în Journal of Neuroscience Studies în 2017 a descoperit că deși femeile și bărbații au cantități comparabile de stres în timpul situațiilor dificile, bărbații au răspunsuri viguroase, în timp ce femeile au prezentat răspunsuri mai slabe.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi dovezi sugerează că, de fapt, COVID-19 ar putea fi o boală autoimună. Ce spun cercetătorii de la Yale

ADN-ul moștenit de la neanderthali crește riscul de cancer și boli autoimune la oamenii moderni

Medicamentele pentru boli autoimune pot fi transformate foarte ușor într-un tratament puternic anti-cancer

Cercetătorii au descoperit dovezi care arată că razele UV din lumina solară reduc transmiterea COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase