Home » D:News » Numărul zilelor cu temperaturi care ating 50°C s-a dublat în fiecare an. Avertismentul specialiștilor!

Numărul zilelor cu temperaturi care ating 50°C s-a dublat în fiecare an. Avertismentul specialiștilor!

Numărul zilelor cu temperaturi care ating 50°C s-a dublat în fiecare an. Avertismentul specialiștilor!
Credit foto: Unsplash
Publicat: 17.09.2021

Numărul zilelor extrem de călduroase, cu temperaturi care ating 50°C, s-a dublat în fiecare an, începând din 1980.

Acest fenomen se întâmplă în mai multe zone ale lumii decât înainte, prezentând provocări fără precedent pentru sănătatea umană și pentru modul în care trăim, potrivit unei analize globale realizată de BBC.

Numărul total de zile cu temperaturi de peste 50°C a crescut în fiecare deceniu, din 1980. În medie, între 1980 și 2009, temperaturile au trecut de 50°C, aproximativ 14 zile pe an. Bilanțul a crescut la 26 de zile pe an, între 2010 și 2019.

În aceeași perioadă, temperaturile de 45°C și peste s-au înregistrat, în medie, încă două săptămâni pe an.

„Creșterea poate fi atribuită 100% arderii combustibililor fosili”, spune dr. Friederike Otto, director asociat al Institutului pentru Schimbarea Mediului de la Universitatea din Oxford.

Zonele în care temperaturile ajung la 50°C

Temperaturile ridicate pot fi mortale pentru oameni și natură și pot cauza probleme majore clădirilor, drumurilor și sistemelor electrice. Aceste temperaturi de 50°C predomină în regiunile Orientului Mijlociu și în Golf.

După temperaturi record de 48,8°C în Italia și 49,6°C în Canada în această vară, oamenii de știință au avertizat că zile cu căldură de peste 50°C vor apărea și în alte zone, cu excepția cazului în care se vor reduce emisiile de combustibili fosili.

„Trebuie să acționăm rapid. Cu cât reducem mai repede emisiile, cu atât vom fi mai bine cu toții”, spune dr. Sihan Li, cercetător în domeniul climei la Școala de Geografie și Mediu de la Universitatea din Oxford.

Potrivit analizei BBC, în ultimul deceniu, temperaturile maxime au crescut cu 0,5°C, comparativ cu media pe termen lung din 1980 până în 2009. Însă, aceste creșteri nu au fost resimțite la fel în întreaga lume. De exemplu, Europa de Est, Africa de Sud și Brazilia au înregistrat o creștere a temperaturilor maxime cu peste 1°C, iar regiuni din Arctica și Orientul Mijlociu au înregistrat creșteri de peste 2°C.

Oamenii de știință cer o acțiune urgentă din partea liderilor mondiali la summit-ul ONU de la Glasgow, din noiembrie. Guvernele vor fi rugate să accepte noi reduceri ale emisiilor pentru a limita creșterile globale ale temperaturii.

Impactul temperaturilor foarte ridicate

Aproximativ 1,2 miliarde de oameni din întreaga lume s-ar putea confrunta cu condiții de stres termic până în 2100, dacă nivelurile actuale de încălzire globală continuă, potrivit unui studiu al Universității Rutgers din SUA, publicat anul trecut. Este de cel puțin patru ori mai mult decât cei afectați astăzi.

Oamenii se confruntă cu situații dificile pe măsură ce peisajul din jurul lor se schimbă din cauza căldurii extreme, așa apărând seceta și incendiile de vegetație.

Citește și:

A fost descoperit „materialul minune” care transformă căldura în electricitate

Iadul din termometre. Care este pragul de rezistență al organismul uman la temperaturile extreme?

Descoperire surprinzătoare: oceanele Terrei au absorbit mult mai multă căldură decât se credea anterior

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase