Home » D:News » Monedele din aur găsite într-un conac din Franța s-au vândut la licitație cu peste un milion de euro

Monedele din aur găsite într-un conac din Franța s-au vândut la licitație cu peste un milion de euro

Publicat: 02.10.2021
Monedele din aur găsite într-un conac din Franța s-au vândut la licitație cu peste un milion de euro
Credit foto: Ivorie/Deloys

Monede de aur din secolul al XVII-lea, găsite în timpul renovării unui conac din Plozevet (Bretania), s-au vândut la licitație în orașul Angers pentru suma de un milion de euro (1,2 milioane de dolari).

Monedele au fost descoperite de pietrari în 2019. Acestea se aflau în locuri diferite, una într-o cutie metalică băgată într-un perete, cealaltă într-o pungă în alt perete. Colecția conține 239 de monede, toate din aur. 23 dintre ele au fost emise în timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea, iar 216 în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, notează The History Blog.

Proprietarii Veronique și François Mion au păstrat patru monede drept suvenir, iar pe celelalte le-au scos la licitație, cu prețul de 250.000-300.000 de euro.

Licitația a plecat de la 8.000 de euro pentru un exemplar foarte rar Louis d’Or, care îl înfățișa pe Loudovic al XIV-lea și data din 1646. Prețul de achiziție a fost de 46.000 de euro, la fel ca și pentru o monedă Louis d’Or de la Paris, din 1640 și ștampilată cu Crucea Templierilor.

Proprietarii au împărțit suma câștigată cu pietrarii care au găsit comoara

Franța a adoptat în 2016 o lege a tezaurului care pretinde ca toate obiectele arheologice găsite să ajungă în proprietatea statului, dar în acest caz nu a fost retroactivă.

Proprietarii au cumpărat casa în 2012 și după vânzarea monedelor la licitație au oferit jumătate din sumă pietrarilor care au găsit comoara.

Instituțiile franceze au dreptul de preempțiune, ceea ce înseamnă că pot revendica orice obiect oferit la licitație la prețul final,  după încheierea acțiunii.

Monnaie de Paris, monetăria națională a Franței, care funcționează din anul 864, a profitat de drepturile ei statutare în vânzarea tezaurului Plozevet și a blocat 19 din cele 235 de monede vândute la licitație.

Citește și:

Două tezaure din Epoca Bronzului, descoperite din greșeală în vestul Poloniei

Cum au ascuns rușii kieveni un tezaur din argint înainte de invazia mongolilor

Tezaur spectaculos de peste 1.600 de bijuterii din aur și argint, provenite de la executări silite, scos la licitație

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase