Home » Istorie » Cum au ascuns rușii kieveni un tezaur din argint înainte de invazia mongolilor

Cum au ascuns rușii kieveni un tezaur din argint înainte de invazia mongolilor

Cum au ascuns rușii kieveni un tezaur din argint înainte de invazia mongolilor
Credit foto: Maxim Pankin, Institutul de Arheologie / Academia Rusă de Știinte
Publicat: 12.09.2021

Obiecte din argint au fost descoperite de arheologi într-o zonă din sud-vestul Rusiei, unde adesea au fost ascunse tezaure pentru a nu fi luate de armata invadatorilor mongoli, în secolul al XIII-lea. În mod ciudat, acest tezaur se pare că a fost îngropat acolo cu cel puțin 100 de ani înainte ca mongolii să îi invadeze pe ruși.

O mulțime de pandantive, brățări, inele și lingouri din argint a fost găsită în timpul săpăturilor arheologice desfășurate de la începutul acestui an lângă Riazan, fostă capitala fortificată a unui cnezat rus care a fost asediată și jefuită de armata Hoardei de Aur în 1237.

Atacul mongol a fost extrem de sângeros. Izvoarele istorice raportează că invadatorii nu au lăsat pe nimeni în viață în Vechiul Riazan, iar arheologii au descoperit în zonă aproape 100 de capete tăiate și mai multe gropi comune ce datau de atunci.

Tezaurul din argint, ascuns de rușii medievali, a fost descoperit în malul împădurit al unei râpe, la câteva sute de metri de două mici așezări medievale.

Potrivit unui comunicat al Academiei Ruse de Științe, citat de Live Science, arheologii au mai găsit și rămășițele unui container cilindric realizat probabil din scoarță de mesteacăn, în care fusese depozitat inițial tezaurul.

Un tezaur din argint, realizat cu măiestrie

Comoara care cântărește 2,6 kilograme include 14 brățări ornate, șapte inele și opt „grivne pentru gât”, un tip de pandantiv purtat la gât care a dat numele monedei oficiale a Ucrainei de azi.

Obiectele din argint au fost realizate cu mare atenție, iar diversitatea lor i-a făcut pe arheologi să creadă că bijuteriile au fost acumulate de-a lungul timpului, fiind transmise din generație în generație înainte de a fi ascunse,

Riazan a fost unul dintre cnezatele Rusiei Kievene din secolul al XI-lea. Centrul de putere se afla în orașul cunoscut în prezent sub numele de Vechiul Riazan, la aproximativ 50 km sud-est de orașul modern Reazan și la aproximativ 225 de kilometri sud-est de Moscova. Cnezatul era suficient de puternic pentru a intra ocazional în război cu vecinii.

Riazan se afla însă la est de celelalte cnezate ale Rusiei Kievene, așa că a fost primul care a căzut în mâinile unei armate mongole invadatoare din extremul orient, condusă de Batu Han, nepotul lui Ginghis Han.

Ocuparea rușilor de către mongolii din Hoarda de Aur

Mai întâi, mongolii au învins armata Riazanului în luptă și apoi au asediat capitala, folosind catapultele pentru a-i distruge fortificațiile.

Locuitorii orașului au rezistat asediului timp de aproape o săptămână, însă mongolii au pătruns în capitală, în cele din urmă. Au jefuit orașul, i-au ucis pe cneaz, familia acestuia și pe ceilalți locuitori și au incendiat tot.

Un cronicar rus a scris că „nu a mai rămas nimeni care să gemă și să plângă” de pe urma invaziei mongole.

Armatele mongole ale lui Batu Han au continuat invazia, cucerind și subjugând și alte principate ale Rusiei până la moartea conducătorului mongol în 1255.

Urmașii lui au stăpânit o mare parte din sudul și centrul Rusiei sub titulatura de Hoarda de Aur, de la expresia turcească „Altan Orda”, care înseamnă „cartierul general de aur”, denumire ce este posibil să fi provenit de la culoarea aurie a cortului lui Batu Han.

Tezaurele din argint, îngropate de rușii medievali

Mai multe comori, găsite îngropate în Vechiul Riazan, datează de la asedierea orașului în 1237, însă arheologii cred că acest tezaur din argint a fost îngropat de rușii kieveni cu aproximativ 100 de ani mai înainte.

Practica ascunderii bogățiilor de invadatorii mongoli se pare că reprezenta o obișnuiță în regiune. Cel puțin 12 tezaure au fost descoperite în zonă, inclusiv faimosul Tezaur din Vechiul Riazan, bijuterii regale care au fost descoperite întâmplător în secolul al XIX-lea și se află expuse acum într-o catedrală din apropiere.

tezaur din argint rusia mongoli
Credit foto: Maxim Pankin, Institutul de Arheologie / Academia Rusă de Știinte

Arheologii ruși sunt, însă, surprinși că tezaurul pe care l-au descoperit în 2021 pare să fi fost ascuns între sfârșitul secolului al XI-lea și începutul secolului al XII-lea – cu aproximativ 100 de ani mai înainte de invazia mongolă. Datarea obiectelor s-a făcut în urma analizării stilului bijuteriilor și a ceramicii găsite în apropiere.

„În mod clar este mai vechi decât Tezaurul din Vechiul Riazan și include bijuterii realizate cu tehnici mai simple și într-o manieră mai arhaică”, a transmis Academia Rusă de Științe.

Comoara include mai multe „grivna” cu șase fețe, un mic lingou de argint care ar putea fi folosit ca bijuterii, o măsură pentru greutate sau monedă în perioada Rusiei Kievene.

Brățările sunt realizate cu măiestrie, cele mai complexe având trei împletituri argintii și fiind ornamentate la capete cu cruci în relief și frunze de palmier.

Arheologii ruși vor efectua noi studii privind obiectele, tehnica de manufactură și aliajele folosite în compoziție pentru a completa cunoștințele despre istoria timpurie a Vechiului Riazan și în speranța că vor afla contextul istoric în care a fost ascuns tezaurul din argint.

Vă recomandăm să citiți și:

10 duri puţin cunoscuţi ai Istoriei

Top 10 informații fascinante despre Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol

Top 10 asasinate şocante din Evul Mediu care au schimbat istoria

Top cinci cele mai INTERESANTE tezaure din argint

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase