Home » Istorie » Două tezaure din Epoca Bronzului, descoperite din greșeală în vestul Poloniei

Două tezaure din Epoca Bronzului, descoperite din greșeală în vestul Poloniei

Publicat: 26.08.2021
Două tezaure din Epoca Bronzului, descoperite din greșeală în vestul Poloniei
Tezaurele sunt de mare valoare / Credit foto: Lubuski Wojewódzki Konserwator Zabytków

Două tezaure din Epoca Bronzului au fost descoperite în vestul Poloniei, în ultimele șase luni.

Primul tezaur a fost descoperit în 12 ianuarie de un bărbat și fiul său care se plimbau prin localitatea lor natală Bogdaniec.

Atunci, au văzut o brățară din bronz care ieșea din pământ, într-o zonă de pantă, și au anunțat autoritățile regionale. Inspectarea arheologică ulterioară a sitului a relevat un depozit bogat în obiecte de bronz din cultura lusatiană (1300 – 400 î.e.n.).

GALERIE FOTO

Tezaurul descoperit în interiorul unui vas spart era format din 220 de artefacte din bronz, printre care șase brățări, cinci coliere, farfurii rotunde, o multitudine de inele și monturi asortate despre care se crede că erau parte dintr-un harnașament de cal. Varietatea și cantitatea obiectelor fac din aceasta o descoperire de mare importanță arheologică, potrivit History Blog.

Tezaurele sunt extrem de importante

Al doilea tezaur a fost descoperit la 48 de kilometri spre sud de Bogdaniec de către un fermier care lucra pe terenul său din Sulęcin, în 27 iulie. El a descoperit obiectele din bronz sub primul strat de pământ. A anunțat imediat autoritățile care au venit să le cerceteze împreună cu o echipă de arheologi.

Aceștia au constatat că obiectele nu mai fuseseră dezgropate anterior. Arheologii au recuperat trei sceptre, trei vârfuri de pumnal de bronz, o daltă, un topot și obiecte metalice asociate mai mici ce aparțineau culturii Únětice, care a înflorit între anii 2300 și 1800 î.e.n în ceea ce sunt acum Republica Cehă, Slovacia, Germania și Polonia.

Tezaurele Úněticean, descoperite adesea în morminte, sunt alcătuite din obiecte metalice, inclusiv topoare, lingouri, pumnale, brățări și spirale. În foarte puține cazuri, tezaurele Únětice conțin mai mult de un pumnal și un sceptru, astfel că această descoperire este unică.

Vă recomandăm să citiți și:

Unul dintre cele mai mari tezaure romane descoperite în Polonia

Descoperire neașteptată într-o pădure din Polonia, câteva zeci de monede medievale descoperite accidental

Arheologii au descoperit un zid de apărare din secolul al X-lea în Polonia

Top cinci cele mai INTERESANTE tezaure din argint