Home » D:News » Vaccinul pentru Covid și cel pentru gripă se pot face în același timp. Care sunt efectele secundare

Vaccinul pentru Covid și cel pentru gripă se pot face în același timp. Care sunt efectele secundare

Publicat: 03.10.2021
Vaccinul pentru Covid și cel pentru gripă se pot face în același timp. Care sunt efectele secundare
Credit foto: Unsplash / Mufid Majnun

Persoanele care vor să se vaccineze pentru Covid-19 și gripă o pot face, pentru că nu există niciun impact negativ asupra răspunsului imun ca urmare a administrării concomitente.

Un studiu condus de o echipă de la Universitatea din Bristol a arătat că efectele secundare ale administrării celor două vaccinuri au fost, în principal, ușoare până la moderate, concluzionând că „vaccinarea concomitentă nu ridică probleme de siguranță și păstrează răspunsul imun la ambele vaccinuri”, informează The Independent.

Dr. Rajeka Lazarus, consultant în boli infecțioase și microbiologie și cercetător șef al studiului care a combinat cele două seruri, ComFluCov, a declarat că cercetarea a demonstrat că „este posibil să protejăm oamenii atât de Covid-19, cât și de gripă, în același timp.”

Ca parte a studiului ComFluCov, au fost testate două vaccinuri Covid și trei vaccinuri antigripale,  în total șase combinații.

Participanții la studiu, cu vârsta peste 18 ani, au primit o doză de vaccin fie de la Pfizer/BioNTech, fie de la Oxford/ AstraZeneca și o așteptau pe a doua.

679 de voluntari au luat parte la studiul derulat în Anglia și Țara Galilor.

Rezultatele studiului

Un grup a primit a doua doză de vaccinîmpotriva Covid-19 și vaccinul antigripal la prima vizită, apoi un placebo la cea de-a doua vizită.

Un al doilea grup a primit a doua doză de vaccin anti-Covid-19 și un placebo la prima întâlnire cu cercetătorii și apoi vaccinul antigripal la a doua vizită.

Voluntarii au participat, de asemenea, la o a treia fază de studiu pentru a discuta efectele secundare și pentru a li se lua o probă de sânge.

Cele mai frecvente efecte secundare au fost durerea în jurul locului de injectare și oboseala.

Unele combinații au arătat o creștere a numărului de persoane care au raportat cel puțin un efect secundar atunci când vaccinul împotriva Covid-19 și vaccinul antigripal au fost administrate împreună, dar reacțiile au fost în mare parte ușoare sau moderate.

Potrivit studiului, răspunsurile imune la ambele vaccinuri s-au păstrat atunci când au fost administrate împreună, iar 97% dintre participanți au spus că ar fi dispuși să facă două seruri în același timp.

Citește și:

Cinci mutații ale variantelor Delta și Delta Plus. De ce se reinfectează cu COVID persoanele vaccinate și cele trecute prin boală

Două tulpini de virusuri gripale ar fi dispărut din circulație. Ce spun experții despre fenomen

De ce spun experții că pandemia de gripă din 1918 nu s-a sfârșit cu adevărat nici până în zilele noastre

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase