Home » D:News » O fostă secretară a unui lagăr nazist, în vârstă de 96 de ani, a fugit cu taxiul de proces

O fostă secretară a unui lagăr nazist, în vârstă de 96 de ani, a fugit cu taxiul de proces

O fostă secretară a unui lagăr nazist, în vârstă de 96 de ani, a fugit cu taxiul de proces
Sursa foto: Pixabay

O fostă secretară a unui lagăr nazist este prima femeie care, în ultimele decenii, este judecată pentru crimele comise de regim. Judecătorul a emis un mandat de arestare pentru femeia care nu s-a prezentat la procesul de joi.

Femeia are 96 de ani şi caută să scape de un proces pentru complicitate la Holocaust. Povestea vine din Germania, unde Irmgard Furchner, fostă secretară a lagărului de concentrare Stutthof, este acuzată că a ajutat şi a incitat la masacrul a 11.000 de oameni, între 1943 şi 1945. Bătrâna a fost prinsă de poliţia germană joi după-amiază.

Procesul a început joi, după 70 de ani, în oraşul Itzehoe, nu departe de Hamburg, în nordul Germaniei, unde bătrâna locuieşte într-o casă de bătrâni. În loc să apară în sala de judecată, a evadat cu un taxi. Aproximativ 50 de jurnalişti şi 12 reprezentanţi ai celor 30 de persoane care au luat parte la acţiunea civilă o aşteptau, inclusiv unii supravieţuitori ai lagărului.

Irmgard Furchner a început să lucreze în lagărul Stutthof la doar 18 ani

În acel moment, judecătorul Dominik Gross a emis un mandat de arestare împotriva femeii de 96 de ani. Irmgard Furchner a început să lucreze în lagărul Stutthof din Polonia, ocupată în 1943, când avea doar 18 ani, ca secretară şi dactilografă.

Precedentul judiciar pe care se bazează procesul este cel din 2011, în care ucraineanul de atunci 91 de ani, John Demjanjuk, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru simplul fapt că a fost prezent în lagărul Sobibòr, în timpul masacrelor. Bărbatul era un soldat al Armatei Roşii, potrivit Mediafax.

Cu acea ocazie, judecătorul a motivat decizia explicând că, oricât de mic ar fi fost rolul unei persoane, este suficient să existe dovezi că a fost o „roată din maşina distrugerii”, pentru a ajunge la o condamnare. Germania a deschis proces şi împotriva unui fost gardian nazist, de 100 de ani: este acuzat de complicitate la 3.518 crime.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult