Home » Istorie » Lagărul Auschwitz și „soluția finală a problemei evreiești în Europa”

Lagărul Auschwitz și „soluția finală a problemei evreiești în Europa”

Lagărul Auschwitz și „soluția finală a problemei evreiești în Europa”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.09.2021

Lagărul de concentrare și exterminare Auschwitz (numit și Auschwitz-Birkenau) a fost cel mai mare construit vreodată de Germania Nazistă. Auschwitz era situat în apropiere de orașul industrial Oswiecim din sudul Poloniei într-o zonă a țării care a fost anexată de Germania la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Auschwitz era, de fapt, un complex alcătuit dintr-un lagăr de concentrare, unul de exterminare și un lagăr de muncă. A fost cel mai letal dintre lagărele de exterminare ale naziștilor și a ajuns să reprezinte motorul „soluției finale a problemei evreiești în Europa”, adică exterminarea evreilor. Denumit în germană Die Endlösung der Judenfrage, „soluția finală” a fost planul naziștilor de a eradica populația evreiască din Europa.

Auschwitz era situat la o intersecție feroviară cu multiple șine de tren care erau folosite pentru a transporta evrei din toată Europa. Heinrich Himmler, șeful SS, organizația paramilitară nazistă, a ordonat crearea lagărului de concentrare la data de 27 aprilie 1940. Primul transport de deținuți politici din Polonia a ajuns la 14 iunie. Acest mic lagăr numit Auschwitz I a fost păstrat de-a lungul istoriei pentru deținuții politici, în principal polonezi și germani.

Mii de prizonieri au fost selectați de Josef Mengele pentru experimente medicale

În octombrie 1941 au început lucrările la Auschwitz II (sau Birkenau), situat în apropiere de satul Brzezinka. Acolo, ofițerii SS au dezvoltat un uriaș lagăr de concentrare și complex de exterminare. Această zonă includea în jur de 300 de barăci, patru camere mari de gazare, pivnițe unde erau depozitate cadavrele și cuptoare de incinerare.

Un alt lagăr numit Buna-Monowitz (mai târziu Auschwitz III) a existat în apropiere de satul Dwory. În mai 1942, acesta a devenit un lagăr de muncă care asigura muncitori pentru uzinele chimice din apropiere de la IG Farben. Pentru o bună parte din perioada 1940 – 1945, comandantul lagărelor centrale Auschwitz a fost Rudolf Franz Hoess, căpitan SS.

Sursa foto: Shutterstock

Lagărul de exterminare și cel de muncă erau interconectate. Deținuții ajunși la lagărul de exterminare erau împărțiți. Astfel, tinerii și cei apți de muncă erau trimiși la muncă, în timp ce copiii, mamele, vârstnicii și invalizi erau trimiși direct la camerele de gazare. Mii de prizonieri au fost selectați de doctorul Josef Mengele pentru experimente medicale. Spre exemplu, doctorii de la Auschwitz testau metode de sterilizare pe deținuți prin intermediul unor doze masive de radiație și alte proceduri barbare.

Fără îndoială, deținuții din lagăre erau supuși unor condiții crunte. Prizonierii primeau prea puțină hrană și erau munciți peste măsură, iar cei care nu mai puteau să muncească erau trimiși înapoi la Birkenau pentru a fi gazați, scrie Britannica.

Între 1,1 și 1,5 milioane de oameni au murit la Auschwitz

Pe măsură ce armatele sovietice au avansat în 1944 și 1945, Auschwitz a fost treptat abandonat. La data de 18 ianuarie 1945, aproximativ 600.000 de prizonieri au fost duși la Wodzislaw. Acolo, oamenii au fost urcați în trenuri de marfă și trimiși înspre vest la lagăre de concentrare departe de front.

Unul din patru deținuți a murit pe drum din cauza foamei, frigului, extenuării și a disperării. Mulți au fost împușcați din mers în ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept „marșul morții”. Cei 7.650 de prizonieri bolnavi sau înfometați care au mai rămas au fost găsiți de trupele sovietice la data de 27 ianuarie 1945.

Între 1,1 și 1,5 milioane de oameni au murit la Auschwitz, iar 90% dintre aceștia au fost evrei. Polonezii au reprezentat al doilea cel mai mare grup de victime, în jur de 83.000 de oameni fiind uciși. Deși germanii au distrus porțiuni din lagăre înainte să le abandoneze în 1945, Auschwitz I și Auschwitz II au rămas în mare parte intacte, iar mai târziu au fost transformate într-un muzeu și un memorial. În 1996, guvernul polonez s-a alăturat altor organizații într-un efort la scară largă pentru a asigura conservarea sitului. Auschwitz a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1979.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Josef Mengele, doctorul nazist și „Îngerul Morții” de la Auschwitz care nu a fost niciodată prins

Unelte ascunse de prizonierii de la Auschwitz descoperite în timpul lucrărilor de restaurare

A murit Eva Mozes Kor, românca care a supravieţuit Holocaustului şi experimentelor lui Mengele. A decedat la doar câţiva kilometri depărtare de Auschwitz

Apelul conducerii muzeului Auschwitz către turişti: Nu vă mai faceţi poze pe şinele de tren!

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase