Home » D:News » Acumularea de cenuşă vulcanică a închis un aeroport din Spania

Acumularea de cenuşă vulcanică a închis un aeroport din Spania

Acumularea de cenuşă vulcanică a închis un aeroport din Spania
Aeroportul din La Palma. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08.10.2021

O acumulare de cenuşă şi praf pe pista de aterizare, de la vulcanul Cumbre Vieja aflat în erupţie, a forţat autorităţile din La Palma, Spania, să închidă aeroportul insulei.

Cu toate acestea, alte aeroporturi din arhipelagul Insulelor Canare din largul Africii de Nord au rămas deschise, iar un purtător de cuvânt al AENA a declarat că este puţin probabil ca norul de cenuşă să prezinte deocamdată riscuri mai mari pentru transportul aerian.

Este pentru a doua oară când aeroportul din La Palma este închis din cauza acumulării de cenuşă de la începutul erupţiei, pe 19 septembrie, potrivit Reuters.

„Aeroportul din La Palma este inoperant din cauza acumulării de cenuşă. Sunt aplicate protocoalele stabilite. Siguranţa este prioritară”, a precizat operatorul într-o postare pe Twitter.

Vulcanul din La Palma aruncă jeturi de lavă fierbinte

În 2011, închiderea extinsă a spaţiului aerian european din cauza unui nor de cenuşă provenit de la vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda a perturbat planurile de călătorie a milioane de pasageri din Europa şi din alte părţi şi a costat companiile aeriene venituri de peste un miliard de euro.

Vulcanul din La Palma aruncă jeturi de lavă fierbinte de mai bine de două săptămâni, distrugând sute de clădiri şi ferme şi forţând evacuarea a mii de persoane.

Aeroportul a fost închis pe 25 septembrie, dar a fost redeschis a doua zi, după ce muncitorii au măturat cenuşa vulcanică de pe pistă.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase