Home » Natură » Lavă strălucitoare și fum după erupția vulcanului din insula La Palma. Ce se vede din satelit

Lavă strălucitoare și fum după erupția vulcanului din insula La Palma. Ce se vede din satelit

Lavă strălucitoare și fum după erupția vulcanului din insula La Palma. Ce se vede din satelit
Credit foto: NASA Earth Observatory / Lauren Dauphin
Publicat: 01.10.2021

Noile imagini din satelit ale vulcanului activ de pe insula spaniolă La Palma surprind râuri intense de lavă care se revarsă pe lanțul montan de coastă și se apropie de Oceanul Atlantic.

Erupția a început pe 19 septembrie de la fisurile de pe flancurile de vest ale craterului Cumbre Vieja de pe insula La Palma, care este una dintre Insulele Canare ale Spaniei, situată în largul coastei nord-vestice a Africii. Operational Land Imager (OLI) de pe satelitul Landsat 8 al NASA a capturat râuri de lavă strălucitoare șerpuind pe insulă, relatează Live Science.

„Râurile de lavă au distrus aproape 400 de case, au acoperit zeci de kilometri de drumuri și au distrus terenuri agricole de pe insula La Palma, în timp ce se strecoară pe flancul vestic al insulei spre ocean”, potrivit Observatorului NASA.

Imaginile obținute de satelitul Landsat 8 oferă o priveliște a culorii lavei prin comunitățile El Paraiso și Todoque, împreună cu nori de fum alb care se ridică din zonă. Lava fierbinte, topită, aruncată în urma erupției, este roșie, în timp ce în zonele în care lava s-a răcit la suprafață apare o crustă de culoare neagră.

„Multe dintre zonele dreptunghiulare albe de lângă coastă sunt sere. Zonele verzi întunecate de-a lungul coastei sunt culturi, probabil de banane. Panoul vulcanic care curge spre nord-est conține un amestec de cenușă, dioxid de sulf și alte gaze vulcanice”, potrivit Observatorului Pământului al NASA.

Pericol de explozii, dacă lava ajunge în Oceanul Atlantic

Activitatea vulcanică a încetinit puțin în primele ore ale dimineții de luni (27 septembrie). Cu toate acestea, vulcanul Cumbre Vieja a început să expulzeze lava și fumul din nou, iar experții de la Institutul de vulcanologie din Insulele Canare (INVOLCAN) sugerează că erupția ar putea persista săptămâni sau luni.

Lava ar putea ajunge în curând la Oceanul Atlantic și poate declanșa explozii, care emană nori de gaz de clor, prezentând un risc suplimentar pentru locuitorii din zonă.

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt ultima dată în 1971, dar la un nivel mult mai mic.

Citește și:

Erupția unui vulcan din apropiere de capitala Islandei, atracție irezistibilă pentru zeci de turiști

Vulcanii ar putea fi responsabili pentru apariția oxigenului pe Pământ

Vulcanul Etna din Italia este în continuă creștere, fiind mai înalt ca niciodată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase