Home » D:News » Oficial SUA avertizează asupra atacurilor cibernetice care ar putea ucide oamenii

Oficial SUA avertizează asupra atacurilor cibernetice care ar putea ucide oamenii

Oficial SUA avertizează asupra atacurilor cibernetice care ar putea ucide oamenii
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.10.2021

Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, avertizează că următorul atac cibernetic ar putea ucide oameni. Este vorba despre o trecere periculoasă și iminentă de la ransomware la „killware”.

Mayorkas a spus că atacul ransomware Colonial Pipeline, din aprilie, care a oprit o mare parte din aprovizionarea cu gaze de-a lungul coastei de est a SUA, distrage atenția de la un atac mult mai periculos.

Atacul putea duce la contaminarea multor surse de apă din Oldsmar, Florida, hacker-ul încercând de la distanță să mărească, de 100 de ori, cantitatea de hidroxid de sodiu. Substanța chimică, mai cunoscută sub numele de leșie, este letală la niveluri de concentrații nediluate mai mari.

„Tentativa de piratare a acestei instalații de tratare a apei din februarie 2021 a arătat riscurile grave pe care le prezintă activitatea cibernetică utilizată cu rea intenție pentru sănătatea și siguranța publică. Atacurile cresc în frecvență și gravitate, iar securitatea cibernetică trebuie să fie o prioritate pentru noi toți”, a declarat Mayorkas pentru USA Today, citat de Futurism.

Posibilitatea ca hackerii să atace spitalele

Atacatorii cibernetici ar putea ajunge să reprezinte o amenințare foarte reală. Într-un raport din iulie, firma de securitate Gartner a avertizat că „atacatorii cibernetici vor avea, până în 2025, tehnologie operațională pentru a face rău sau pentru a ucide oamenii.”

O mare îngrijorare o reprezintă posibilitatea hackerilor de a ataca spitalele. Un astfel de atac ar putea provoca consecințe grave, pe termen lung, asupra sănătății pacienților sau ar putea duce chiar la decese.

La începutul acestei luni, o femeie a dat în judecată un spital pentru că nu a reușit să raporteze un atac ransomware, care ar fi dus la moartea copilului ei nou-născut.

Hackerii au luat controlul asupra Springhill Medical Center din Alabama, în 2019, dar instituția nu a recunoscut niciodată atacul, potrivit The Wall Street Journal.

Citește și: 

Norvegia acuză că Rusia a lansat un atac cibernetic asupra parlamentului țării

Mai multe companii, vizate de un atac cibernetic

Lady Gaga, Madonna şi Drake, printre victimele unui atac cibernetic major. Ce informaţii preţioase au accesat hackerii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase