Ce obiect a lovit submarinul nuclear american în Marea Chinei de Sud? Rezultatele anchetei

05 11. 2021, 09:00

Un submarin nuclear al Statelor Unite care a eșuat în Marea Chinei de Sud luna trecută s-a lovit de un munte subacvatic care nu apărea pe hărți, potrivit unei anchete a Marinei SUA.

Submarinul USS Connecticut, un submarin din clasa Seawolf, s-a lovit de un obiect necunoscut în ape internaționale la data de 2 octombrie, astfel cauzând răni minore și moderate pentru 11 membri de echipaj.

Submarinul lovit a ieșit la suprafață și a ajuns în portul din Guam fără asistență. Marina americană nu a dezvăluit amploarea pagubelor suferite, iar tot ce au spus oficialii despre incident la acel moment a fost că „nu a fost vorba de un alt submarin” care s-a lovit de vas.

Acum, un nou raport publicat de SUA la 1 noiembrie, a „concluzionat că submarinul USS Connecticut s-a lovit de un munte subacvatic care nu figura pe hărți”.

Ce sunt munții subacvatici?

Munții subacvatici sunt rămășițele vulcanilor subacvatici care au dispărut. Majoritatea munților subacvatici au formă conică, însă alții, cunoscuți drept guyot, au vârfuri mari și plate. Munții subacvatici sunt puncte fierbinți biologice pentru viața marină, cum ar fi corali și spongieri.

Peste 100.000 de munți subacvatici de cel puțin 1.000 de metri înălțime ar putea exista pe fundul marin, însă oamenii de știință au reușit să cartografieze mai puțin de 0,1% dintre aceștia, potrivit Live Science.

În 2005, USS San Francisco, un alt submarin nuclear, s-a lovit de un munte subacvatic care nu figura pe hărți în Guam la o viteză maximă de 30 noduri. Un membru al echipajului a murit, iar aproape toți cei 137 de membri ai echipajului au fost răniți în urma incidentului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marina SUA tot nu știe ce obiect a lovit submarinul său în Marea Chinei de Sud. Oficialii chinezi sunt furioși

Cel mai recent submarin al Chinei pare inspirat din noua clasă de submarine a Suediei

Rusia a testat submarinul nuclear Belgorod, cel mai mare construit în ultimii 30 de ani în lume

Submarine rusești au spart gheața din Arctica și au ieșit la suprafață simultan „pentru prima oară în istoria Marinei”