Home » Natură » Muntele Everest a crescut cu aproape un metru. China și Nepalul au căzut de acord asupra noii înălțimi

Muntele Everest a crescut cu aproape un metru. China și Nepalul au căzut de acord asupra noii înălțimi

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 09.12.2020

Everest, cel mai înalt munte din lume, este cu 86 de cm mai înalt decât se calculase oficial anterior, potrivit anunțului făcut de Nepal și China.

Ambele țări au convenit asupra unei noi înălțimi a muntelui Everest care este în prezent de 8.848,86 metri, cu o ușoară creștere față de cifra anterioară stabilită de Nepal, dar cu peste patru metri mai mult decât înălțimea acceptată mai înainte de China.

Noua înălțime a fost convenită de ambele țări după ce topografi din China și Nepal au fost trimiși să măsoare părțile lor din munte, în 2019 și 2020.

Dezbaterile legate de înălțimea muntelui Everest s-au intensificat în ultimii ani, din cauza îngrijorărilor că s-ar fi putut micșora ca urmare a cutremurului puternic din 2015 care a afectat Nepalul. Cutremurul din Nepal, din aprilie 2015, a avut o magnitudine de 7,8 și a provocat peste 8.500 de morți și peste 18.000 de răniți.

Revenind la discuțiile despre înălțimea Everestului, dezacordurile s-au concentrat și asupra faptului dacă ar trebui să fie inclusă în măsurătoare și zăpada care acoperă vârful.

Nepalul lua în calcul și zăpada de pe vârful Everestului

Măsurătorile anterioare efectuate de Nepal au indicat înălțimea Everestului la 8.848 de metri, în timp ce China a situat-o la 8.844,43 metri, deoarece nu a inclus vârful de zăpadă.

Dezbaterile asupra înălțimii exacte a muntelui, denumit după George Everest, fost inspector general al Indiei, a menținut echipele de cercetare ocupate ani buni.

Cifra de 8.848 de metri a devenit larg acceptată în urma unei expediții a unor oficiali indieni în anii 1950. Numărul a fost utilizat de cartografi până la sfârșitul anilor 1990, în ciuda altor cercetărilor, inclusiv din 1987, când experții italieni au înregistrat o înălțime de 8.872 de metri.

O măsurătoare americană din 1999 a folosit tehnologia GPS pentru a stabili o înălțime de 8.850 de metri pentru Everest, cu o marjă de eroare de doi metri, o înălțime care a devenit larg recunoscută.

Finalul disputei dintre China și Nepal asupra înălțimii Everestului

Ulterior, o expediție chineză din 2005 a determinat „înălțimea stâncii” muntelui la 8.844,43 metri, o cifră pe care Nepalul nu a acceptat-o, favorizând o „înălțime a zăpezii” ceva mai mare.

Noul acord pune capăt disputelor dintre cele două țări a căror frontieră traversează vârful Everestului.

Liderul chinez Xi Jinping a declarat că cele două părți s-au angajat să protejeze împreună mediul din jurul Everestului și să coopereze în cercetarea științifică, notează The Independent.

Se pare că nu doar înălțimea muntelui Everest s-a schimbat de-a lungul anilor, s-a modificat și forma sa.

În 2017, un alpinist britanic a raportat că o stâncă descrisă ca fiind ultimul obstacol major pe ruta principală către vârf s-a prăbușit, făcând traseul și mai periculos pentru alpiniștii care încearcă să atingă cel mai înalt vârf din lume.

Dispariția faimoasei Hillary Step

Faimoasa formațiune Hillary Step (Pasul Hillary), numită după Sir Edmund Hillary, care a făcut prima ascensiune împreună cu Tenzing Norgay, în 1953, se crede că s-a prăbușit în timpul cutremurului din 2015.

Situată pe creasta sud-estică, stânca de 12 metri era cunoscută ca fiind cea mai dificilă parte a traseului principal spre Everest, dinspre partea nepaleză.

Alpiniștii bănuiau că Hillary Step ar fi fost afectată de cutremur, dar zăpada abundentă a făcut dificil de evaluat în ce măsură s-a schimbat formațiunea.

Everestul este cel mai înalt munte din lume doar în ceea ce privește distanța față de nivelul mării. Vârful vulcanului Chimborazo, din Ecuador, este cel mai îndepărtat punct de pe suprafața Terrei față de centrul Pământului.

Totodată, vulcanul Mauna Kea din Hawaii măsoară mai mult decât ambele, însă, din moment ce o mare parte este sub mare, nu este contabilizat între cele mai mari înălțimi montane oficiale.

Vă recomandăm să citiți și:

Primul bărbat care a urcat muntele Everest de 10 ori a murit

Descoperire macabră pe Everest în timpul colectării a 11.000 de kilograme de deşeuri

De ce se produc atât de multe decese pe Everest?

Everest a devenit o groapă de gunoi din cauza căţărătorilor

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase