Home » D:News » Cum vor fi testați elevii în școli? Procedura anunțată de Ministerul Sănătății

Cum vor fi testați elevii în școli? Procedura anunțată de Ministerul Sănătății

Cum vor fi testați elevii în școli? Procedura anunțată de Ministerul Sănătății
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.11.2021

Ministerul Sănătății anunță că a finalizat procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ.

Instrucțiunea are ca scop asigurarea unui cadru unitar de realizare a activității de testare a elevilor prin teste rapide antigen, din salivă, la nivelul tuturor unităților de învățământ.

Testarea elevilor cu teste antigen rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. La nivelul fiecărei unități de învățământ se va organiza procesul de testare.

Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate.

Testarea se va efectua în sala de clasă

Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.

În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

  • Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.
  • Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 – Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinului comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;
  • Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR elevului.

Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene si a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase