Home » D:News » China ar fi lansat încă o rachetă în timpul testului din iulie. „Ar trebui să creeze un sentiment de urgență”

China ar fi lansat încă o rachetă în timpul testului din iulie. „Ar trebui să creeze un sentiment de urgență”

China ar fi lansat încă o rachetă în timpul testului din iulie. „Ar trebui să creeze un sentiment de urgență”
Paradă militară la Beijing, 2019. Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 24.11.2021

Lansarea unei rachete nucleare de către China, care transporta un „vehicul cu alunecare hipersonică”, a inclus și o lansare fără precedent a unei rachete separate de la bordul acelui vehicul, potrivit mai multor informații apărute în presa internațională.

Testul a demonstrat progresul strategic al Chinei, faptul că deține arme nucleare mult mai avansate decât s-a crezut inițial, iar oficialii de la Pentagon ar fi fost luați complet prin surprindere, au relatat publicații precum Financial Times și Wall Street Journal.

Testul, care ar fi avut loc în luna iulie, a ajuns pe prima pagină a publicațiilor din toată lumea atunci când s-a aflat în octombrie că un vehicul a zburat în spațiu și a efectuat o orbită parțială a Pământului.

Experții militari americani încearcă să înțeleagă cum a reușit China să perfecționeze tehnologia

Acum, testul ar fi inclus și lansarea unei rachete separate care s-a prăbușit în Marea Chinei de Sud. Statele Unite ale Americii și Rusia nu au demonstrat până acum astfel de capabilități, fapt ce necesită lansarea unei rachete dintr-un vehicul gazdă care se deplasează cu cinci ori peste viteza sunetului.

Jurnaliștii de la Financial Times au scris că experții militari americani încearcă să înțeleagă cum a reușit China să perfecționeze tehnologia, care o plasează în fruntea cursei armelor hipersonice.

Testul Chinei din 27 iulie cauzase deja temeri în rândul oficialilor din cadrul Pentagonui și serviciilor de informații din SUA. În cadrul testului, vehiculul de lansare, o rachetă cu rază lungă, a transportat un focos hipersonic ghidat în jurul lumii și apoi l-a lansat înspre o țintă de pe teritoriul Chinei.

Racheta hipersonică, ce poate fi ghidată spre deosebire de rachetele balistice, a ratat ținta cu peste 32 kilometri. Generalul John Hyten, oficial senior din cadrul Pentagonului, a declarat recent că „a fost destul de aproape” având în vedere că a fost doar un test.

Beijingul a accelerat producția de focoase nucleare

Posibilul rol al rachetei lansate nu este clar. Arma ar putea fi folosită pentru a ataca sau respinge un inamic în cazul unui atac hipersonic. Însă, indiferent de scop, testul a evidențiat viteza cu care China a devenit o provocare strategică pentru armata americană.

Oficialii de la Pentagon au mai precizat că Beijingul a accelerat producția de focoase nucleare, care ar putea fi transportate de rachete hipersonice dar și de submarine convenționale sau rachete balistice sol-sol.

John Hyten a adăugat că testul hipersonic din iulie, precum și al doilea desfășurat trei săptămâni mai târziu, „ar trebui să creeze un sentiment de urgență” în Statele Unite.

Vă mai recomandăm să citiți și:

China construiește machete de nave americane în deșert. Imaginile surprinse prin satelit

China intenționează să-și cvadrupleze stocul de arme nucleare până în 2030

Rocile lunare colectate de China sunt mai tinere decât mostrele Apollo și nimeni nu știe de ce

O rachetă hipersonică chineză care a înconjurat Pământul a șocat SUA. „Nu avem nici cea mai vagă idee cum au făcut asta”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase