Home » D:News » O rachetă hipersonică chineză care a înconjurat Pământul a șocat SUA. „Nu avem nici cea mai vagă idee cum au făcut asta”

O rachetă hipersonică chineză care a înconjurat Pământul a șocat SUA. „Nu avem nici cea mai vagă idee cum au făcut asta”

O rachetă hipersonică chineză care a înconjurat Pământul a șocat SUA. „Nu avem nici cea mai vagă idee cum au făcut asta”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.10.2021

China a desfășurat un test cu o rachetă hipersonică la sfârșitul lunii august, fapt ce a luat prin surprindere guvernul Statelor Unite ale Americii, potrivit Financial Times. Beijingul afirmă, însă, că nu a fost vorba de o rachetă hipersonică, ci de un alt test.

Racheta hipersonică ar fi înconjurat Pământul pe orbita joasă înainte să se îndrepte spre ținta sa, au declarat surse anonime pentru jurnaliștii de la Financial Times. Racheta cu capabilități nucleare a transportat un vehicul hipersonic care a permis călătoria la viteze incredibile.

Totuși, faptul că serviciile de informații din SUA au fost luate prin surprindere de testul cu racheta hipersonică este de-a dreptul incredibil. Deși racheta și-ar fi ratat ținta cu aproximativ 38 de kilometri, oficialii americani au fost surprinși de progresul spectaculos al Chinei în privința armelor hipersonice.

„Nu avem nici cea mai vagă idee cum au făcut asta”

„Nu avem nici cea mai vagă idee cum au făcut asta”, a spus o sursă pentru Financial Times.

Avansul Chinei în domeniul armelor hipersonice reprezintă o amenințare unică pentru apărarea Statelor Unite, a spus Taylor Fravel pentru jurnaliști. Fravel este un expert în politica de arme nucleare a Chinei și crede că vehiculul hipersonic ar putea „anula” sistemul de apărare al SUA.

Sistemul american pentru distrugerea rachetelor, ineficient în caz de atac?

„Vehiculele hipersonice zboară la traiectorii mai joase și pot efectua manevre în zbor, fapt ce le face dificil de monitorizat și distruge”, a precizat Fravel. Asta înseamnă că sistemul american pentru distrugerea rachetelor s-ar putea dovedi ineficient în cazul unui atac.

Așadar, China ar putea avea în curând rachete hipersonice, o posibilitate terifiantă pentru multe națiuni de pe glob.

Administraţia de la Beijing a negat informaţiile difuzate de cotidianul Financial Times, afirmând că nu a fost vorba de o rachetă supersonică. „A fost vorba de o navetă spaţială, nu de o rachetă. A fost un test, un experiment spaţial de rutină pentru a verifica tehnologia unei navete spaţiale”, a declarat luni Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de CNN.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rusia a lansat o nouă rachetă hipersonică de la bordul unui submarin

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă hipersonică

O campanie din Germania și-a aruncat în aer propria rachetă

Un oficial chinez anunță că racheta pentru trimiterea astronauților pe Lună este deja construită

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase