Home » D:News » Chun Doo-hwan, fost dictator militar sud-coreean, a murit la 90 de ani

Chun Doo-hwan, fost dictator militar sud-coreean, a murit la 90 de ani

Chun Doo-hwan, fost dictator militar sud-coreean, a murit la 90 de ani
Foto: Daniel Bernard/ Unsplash
Publicat: 24.11.2021

Fostul președinte sud-coreean Chun Doo-hwan, care a condus țara cu o mână de fier după o lovitură de stat militară în 1979 și a provocat proteste masive, a murit marți la vârsta de 90 de ani, a declarat fostul său consilier de presă, citat de Reuters.

Chun suferea de mielom multiplu, iar starea sa de sănătate se deteriorase în ultima vreme, a declarat fostul său secretar de presă Min Chung-ki pentru reporteri.

Fost comandant militar, Chun a condus trupele care au masacrat manifestanți prodemocrație, în 1980, la Gwangju, crimă pentru care a fost condamnat la moarte. Ulterior pedeapsa a fost comutată.

Chun Doo-hwan a condus țara într-un mod brutal și represiv

În timpul procesului său de la mijlocul anilor 1990, Chun a apărat lovitura de stat ca fiind necesară pentru a salva națiunea de o criză politică și a negat trimiterea de trupe în Gwangju. „Sunt sigur că aș fi acționat la fel, dacă s-ar fi ivit aceeași situație”, a declarat Chun în fața instanței.

Cei opt ani de guvernare a lui Chun au fost caracterizați de brutalitate și represiune politică. Cu toate acestea, perioada a fost marcată și de o prosperitate economică în creștere.

Chun a demisionat în 1987, pe fondul unei mișcări democratice la nivel național, condusă de studenți. În 1995, a fost acuzat de revoltă și trădare și a fost arestat.

(sursa: Mediafax)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase