Home » D:News » Un activist prodemocraţie din Hong Kong, condamnat la închisoare pentru secesiune

Un activist prodemocraţie din Hong Kong, condamnat la închisoare pentru secesiune

Publicat: 24.11.2021
Un activist prodemocraţie din Hong Kong, condamnat la închisoare pentru secesiune
Credit foto: Shutterstock

Un militant prodemocraţie din provincia semiautonomă chineză Hong Kong a fost condamnat, marţi, la trei ani şi jumătate de închisoare, pentru activităţi de „secesiune”, în virtutea noii legi privind siguranţa naţională, impusă de Administraţia de la Beijing, informează cotidianul Le Figaro.

Tony Chung, în vârstă de 20 de ani, a pledat vinovat la acuzaţiile de secesiune şi spălare de bani, dar a afirmat că nu îşi reproşează nimic. Tony Chung a fost liderul unei asociaţii a studenţilor, Student Localism, care a militat pentru independenţa Hong Kong-ului.

Asociaţia studenţească a fost desfiinţată de autorităţile chineze în 2019, dar a continuat să funcţioneze clandestin, prin finanţare din străinătate, de aici acuzaţiile privind activităţi de spălare de bani.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii au acuzat că militantul Tony Chung a difuzat mesaje în mediul online prin care a cerut „înlăturarea regimului colonial chinez” şi „construirea Republicii Hong Kong„.

Parlamentul Chinei a impus în 2020 o nouă lege privind siguranţa naţională, care are scopul principal de a contracara activităţile separatiste din Hong Kong, potrivit Mediafax. Peste 150 de militanţi ai opoziţiei din Hong Kong au fost arestaţi în virtutea noii legi, iar mulţi alţii au părăsit provincia semiautonomă din cauza acţiunilor de reprimare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase