Home » D:News » Activităţile israeliene de colonizare, criticate vehement de UE și palestinieni

Activităţile israeliene de colonizare, criticate vehement de UE și palestinieni

Activităţile israeliene de colonizare, criticate vehement de UE și palestinieni
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 29.11.2021

Uniunea Europeană a criticat vehement, vineri, activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania, avertizând că sunt periclitate perspectivele potenţialei soluţii a coexistenţei a două state în conflictul israelo-palestinian, informează site-ul Ynetnews.com.

„Activităţile israeliene de colonizare reprezintă încălcări clare ale reglementărilor internaţionale şi un obstacol major în calea unei păci corecte, durabile şi definitive între israelieni şi palestinieni”, a declarat Sven Kuhn von Burgsdorff, emisarul UE pentru relaţia cu Autoritatea Palestiniană, în cursul unei vizite efectuate în Cisiordania. Sven Kuhn von Burgsdorff a subliniat că Uniunea Europeană „nu poate închide ochii” la activităţile israeliene de colonizare.

Guverul israelian a anunţat recent două proiecte de colonizare în Cisiordania. Este vorba de un plan care prevede construcţia a 3.500 de case în apropierea coloniei Maale Adumim şi de un alt proiect pentru 9.000 de locuinţe la nord de Ierusalim, în zona Atarot/Qalandiya.

Ahmed Rafiq Awad, preşedintele Centrului Ierusalim pentru Studii privind Viitorul din cadrul Universităţii Al-Quds, a declarat că palestinienii salută poziţia Uniunii Europene, dar aşteaptă „transpunerea acesteia în acţiuni”.

Autoritatea Palestiniană a reacţionat vehement faţă de noua iniţiativă

„Acestea sunt declaraţii pentru public, nu este suficient. Avem nevoie de transpunere în acţiuni, prin exercitarea de presiuni politice asupra Israelului şi prin susţinerea palestinienilor. UE trebuie să sancţioneze Israelul, să conteste puternic coloniile şi să recunoască statul palestinian”, a subliniat Ahmed Rafiq Awad.

Comisia de Planificare a Consiliului Municipal din Ierusalim a aprobat un plan care prevede construcţia a 9.000 de locuinţe în zona Atarot, la nord de Ierusalim, în apropierea taberei de refugiaţi Qalandiya şi a oraşului palestinian Ramallah. Proiectul va ajunge în atenţia Comisiei pentru Planificare şi Construcţii a Guvernului israelian pe 6 decembrie. Un oficial guvernamental israelian a declarat că proiectul este în faza iniţială şi că procedurile de aprobare ar putea dura câţiva ani.

Autoritatea Palestiniană a reacţionat vehement faţă de noua iniţiativă. „Acest plan de construcţie a unei colonii are rolul de a separa Ierusalimul de comunităţile noastre palestiniene, în scopul de a israeliza aceste zone, de a le iudaiza şi a le anexa. Cerem Statelor Unite şi altor puteri să intervină imediat pentru a opri aceste proiecte de colonizare”, a comunicat Ministerul palestinian de Externe.

Israelul continuă activităţile de colonizare, în pofida criticilor Autorităţii Palestiniene, Uniunii Europene, Naţiunilor Unite şi Administraţiei Joseph Biden.

Departamentul de Stat a criticat recent activităţile israeliene de colonizare. „Noi am avut poziţii clare la nivel public şi privat despre activităţile de colonizare şi anexare. Ne opunem acţiunilor unilaterale care ar afecta soluţia coexistenţei a două state”, a declarat în octombrie Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase