Home » D:News » China își dorește ca noul guvern german să nu se amestece în afacerile interne chineze

China își dorește ca noul guvern german să nu se amestece în afacerile interne chineze

Publicat: 29.11.2021
China își dorește ca noul guvern german să nu se amestece în afacerile interne chineze
Foto: Nuno Alberto/ Unsplash

Administraţia de la Beijing a avertizat, joi, noua coaliţie guvernamentală din Germania, condusă de viitorul cancelar Olaf Scholz, să evite ingerinţele în afacerile interne ale Chinei, în principal susţinerea politicilor separatiste din Taiwan şi Hong Kong.

„Fostele administraţii din Germania au susţinut politica «o singură Chină», iar noi sperăm că noua Administraţie de la Berlin va menţine această linie politică, va respecta interesele centrale ale Chinei şi va garanta baza politică a relaţiilor bilaterale”, a declarat joi Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, conform agenţiei Bloomberg.

„Aş vrea să subliniez că problemele referitoare la Taiwan, Marea Chinei de Sud, Hong Kong şi Xinjiang sunt afaceri interne ale Chinei„, a continuat Zhao Lijian, îndemnând viitorul Cabinet german să colaboreze cu Beijingul pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi să se concentreze pe „cooperarea practică, nu pe opusul acesteia”.

Noul guvern german și-a prezentat planul de guvernare

Noua coaliţie politică din Germania, formată de Partidul Social-Democrat (SPD), Alianţa ’90/Verzi şi Partidul Liber-Democrat (FDP), a semnalat în programul de guvernare, prezentat miercuri, că va cere Chinei să respecte drepturile omului şi să flexibilizeze abordarea faţă de Hong Kong, anunţând intenţia de a susţine integrarea Taiwanului în organizaţii internaţionale, deşi China are oficial suveranitate asupra acestui teritoriu separatist.

De asemenea, noua coaliţie de la Berlin, care formează Guvernul viitorului cancelar Olaf Scholz, intenţionează să intensifice relaţiile Germaniei cu Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă şi India, în cadrul orientării strategice spre zona Indo-Pacifică. Este vorba de o schimbare a poziţiei politice faţă de China, după ce Guvernul Angela Merkel a menţinut o abordare favorabilă dialogului şi cooperării în relaţia cu Beijingul.

„Schimbarea tonului este frapantă, dar este o adaptare la realitate foarte necesară”, crede Janka Oertel, directorul Programului pentru Asia al filialei germane a Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase